wtorek, 31 grudnia 2013

Ciastka miodowo rozmarynowe

Choć po Świętach została masa ciast, ciasteczek i innych słodyczy, w sobotę od razu postanowiłam upiec kolejne. Równie aromatyczne jak pierniki, ale zupełnie inne. Rozmaryn z miodem spisał się doskonale!




Składniki (25 ciastek):
200g mąki pszennej
100g cukru
1 kopiasta łyżka masła
2 kopiaste łyczki miodu
jajko
łyżeczka sody oczyszczonej
kilka gałązek rozmarynu






Łączymy mąkę z cukrem i sodą. W osobnych rondelkach podgrzewamy miód i roztapiamy masło, a następnie czekamy aż przestygną. Chłodne wlewamy do suchych składników. Następnie wbijamy jajko i drobno pokrojone listki rozmarynu. Wszystko razem ugniatamy. 
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy z niego kółka.

Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 180st C na ok. 10-12 minut.


8 komentarzy:

  1. uwielbiam rozmaryn, więc te ciasteczka musza być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe, oryginalne połączenie smaków. Zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Haha, ja dostałam pod choinką szprycę do ciastek i też nie mogłam powstrzymać się przed jej użyciem. :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Intrygujące ciasteczka. Nie przepadam za rozmarynem, ale może w takiej sytuacji byłabym skłonna się do niego przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja rozmaryn polubiłam właśnie w kruchym wypieku, choć w tym przypadku były to jednak krakersy. Myślę jednak, że i w takim połączeniu mógłby mnie do siebie łatwo przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł z rozmarynem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Miód i zioła to niezawodne połączenie. Ja na codzień parzę sobie miętę, pokrzywę, melisę i lipę, i słodzę to miodem właśnie, przepyszne. Poza tym piekłam kiedyś słodzoną miodem szarlotkę z tymiankiem, to był SZAŁ!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przecudnie ! Rozmaryn zawsze w doniczce w kuchni ! Musze wykorzystać przy następnych ciastkach :)

    OdpowiedzUsuń