niedziela, 17 listopada 2013

Zielony koktajl z dużą dawką cytrusów

Do zielonych mikstur przekonałam się już jakiś czas temu. Tym razem połączyłam roszponkę i awokado z dużą dawką cytrusów. Całość wyszła dosyć kwaśna, warto jednak trochę się pokrzywić przy piciu, ponieważ każdy z cytrusów jest bogaty w witaminę C odpowiedzialną za naszą odporność, która w okresie jesienno-zimowym jest zdecydowanie osłabiona.  Jeśli jednak nie lubicie kwaśnych koktajli proponuję zastąpić grejpfruta i cytrynę pomarańczą lub sięgnąć po mój poprzedni przepis na smoothie szpinakowo, pomarańczowo, brzoskwiniowy.



Składniki (1 porcja):
3 garście liści roszponki
1/2 awokado
cytryna
pomarańcza
różowy grejpfrut



Wszystkie składniki myjemy. Awokado, grejpfruta i pomarańczę pozbawiamy skórki. Dodatkowo pomarańczę i grejpfruta pozbawiamy białych błonek. Cytrynę przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy aż uzyskamy jednolity koktajl.

 Teraz tylko pozostaje cieszyć się bombą witaminową.


6 komentarzy:

  1. Oj nie, ta wersja, przez obecność grejfruata jest ni dla mnie, no chyba że ze wspomnianymi modyfikacjami ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. zainspirowałaś mnie do wykorzystanie maleńkich buteleczek, które mam w szafce po małych soczkach;)!!! yuhu!
    pozdrawiam,
    Ania
    www.spinkiiszpilki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej wersji jeszcze nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super! Myślę, że można taki koktajl wziąć bez problemu do pracy i popijać. :)

    OdpowiedzUsuń