niedziela, 3 listopada 2013

Kurczak, szpinak, czarne oliwki i gruszka

Dzisiejszy przepis zrodził się już jakiś czas temu w głowie mojej mamy, która jak zwykle starała się spożytkować resztki po moich kulinarnych eksperymentach. Jak to zwykle bywa, tu dodam trochę tego, tam tamtego, a potem w lodówce stoją w połowie puste słoiki, resztki zielonego i czekają, aż ktoś wreszcie po nie sięgnie. Tak więc pewnego pięknego dnia w mojej lodówce leżała resztka szpinaku, słoik z oliwkami, a na kuchennym stole samotna gruszka. Jak się okazało te trzy rzeczy w towarzystwie kawałka mięsa i odrobiny sosu stworzyły cudowną sałatkę. 



Składniki (1 porcja):
2 garstki liści szpinaku baby
pierś z kurczaka
gruszka
kilkanaście czarnych oliwek
kilka łyżek śmietany 18%
2 ząbeki czosnku
sól
pieprz
łyżka miodu
odrobina słodkiej papryki
odrobina imbiru w proszku
odrobina gałki muszkatołowej
odrobina oliwy z oliwek





Kurczaka kroimy na drobne kawałki, solimy, pieprzymy, przyprawiamy imbirem, papryką i gałką. Następnie do mięsa dodajemy miodu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość mieszamy.

Mięso smażymy na rozgrzanej oliwie. W tym czasie na talerz nakładamy umyte liście szpinaku. Obieramy gruszkę, przekrawamy na pół i kroimy na cienkie plasterki. Oliwki kroimy w poprzek. Przygotowaną gruszkę, oliwki oraz mięso układamy na szpinaku. 
Na koniec w miseczce łączymy śmietanę z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku odrobiną soli i pieprzem. Tak przygotowany sos nakładamy na gotową sałatkę.


1 komentarz: