piątek, 15 listopada 2013

Ciastka owsiane z rodzynkami, słonecznikiem i pestkami dyni

W miniony weekend miałam udać się w góry, tak więc zaplanowałam pieczenie pożywnych, owsianych ciastek na drogę. Co prawda wyjazd nie doszedł do skutku, ale ciastka powstały! Nie dość, że zdrowe to możemy do woli przebierać w dodatkach, dzięki czemu nigdy nam się nie znudzą,



Składniki (4 blaszki):
150g mąki pszennej
200g masła
120g cukru
jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g płatków owsianych
Dodatki
20g ziaren słonecznika
20g pestek dyni
40g rodzynek




Do miski wrzucamy mąkę, masło, cukier, jajko, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę. Całość przez chwilę ugniatamy. Następnie dodajemy płatki owsiane, słonecznik, rodzynki, pestki dyni i zagniatamy aż wszystko się połączy. Z masy tworzymy małe kuleczki i rozpłaszczamy je. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w dużych odstępach) i pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez ok.15 minut. Ciastka pozostawiamy do ostygnięcia na blaszce.



6 komentarzy:

  1. Cały rok już nie robiłam owsianych ciasteczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę je wypróbować jako alternatywa na papkę owsianą gotowaną na ciepło...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudne zdjecia...Masz Talent!!!W.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdjęcia cudowne, no i ciasteczka też :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki smaki to ja bardzo lubię! :)

    OdpowiedzUsuń