sobota, 9 listopada 2013

Biszkopt z dyniowym kremem

W tym roku zakochałam się w dyni Hokkaido. Urodziwa, o pięknym kolorze, ale także bardzo zdrowa i smaczna pojawia się na blogu w tym sezonie trzeci raz. Tym razem w słodkiej odsłonie. 

Początkowo marzyło mi się ciasto dyniowe, przełożone mascarpone, jednak jak to w życiu bywa wyszedł mi paskudny zakalec! W pośpiechu, uwijając się przed szybko przychodzącą o tej porze roku ciemnością przygotowałam biszkopt i przełożyłam go kremem z mascarpone i dyniowym puree. 



Składniki (śr. 18cm)
2 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
szczypta soli

1/2 małej dyni Hokkaido
2 łyzki miodu
2 łyżki cukru pudru
250g mascarpone
łyżeczka gałki muszkatołowej
cytryna
mandarynka

+
pestki dyni




Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując pianę (na najmniejszych obrotach), stopniowo dodajemy cukier, a potem mąkę. Na koniec dodajemy żółtka i całość delikatnie mieszamy łyżką. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180st C na około 20-25 minut. Po upieczeniu ciasta, czekamy aż biszkopt przestygnie.

Dynię wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 200st C na około 1h. Po tym czasie powinna zmięknąć, tak by bez problemu przy pomocy łyżeczki, można było wyciągnąć miąższ. Puree z dyni przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę. Dodajemy mascarpone, miód, cukier puder, gałkę muszkatołową oraz ścieramy połowę skórki z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.

Chłodny biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Przed nałożeniem kremu skrapiamy kolejne warstwy sokiem z mandarynki. Dyniowy krem nakładamy również na boki i wierzch ciasta. Całość możemy przystroić pestkami dyni oraz startą, cytrynową skórką.

5 komentarzy:

  1. na dyniowo ! super pomysł :) takie ciacho do kawy dziś by się przydało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pięknej dyni, to i piękne cisto!

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowity kolor, taki optymistyczny :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Krem ma kolor po prostu obłędny! Nie można się w nim nie zakochać :)

    OdpowiedzUsuń