poniedziałek, 28 października 2013

Tarta ze szpinakiem serem blue i migdałowymi płatkami

Popołudniowe godziny zajęć pozwalają nie tylko się wyspać, ale również pozwalają na przygotowanie i zjedzenie przed wyjściem na uczelnie tarty. Ja wykorzystuję szczególnie pierwszą możliwość, ale i druga nie pozostaje mi obojętna. Dzięki temu w miniony czwartek przygotowałam tartę ze szpinakiem, pleśniowym serem i migdałami. 




Składniki (śr. 24cm):

Ciasto
150g mąki pszennej
75g masła
jajko
odrobina soli

Środek
150g śmietany 18%
2 jajka
3 garście szpinaku baby
3 ząbki czosnku
100g sera pleśniowy blue
garść płatków migdałowych
sól
pieprz
odrobina oliwy z oliwek



Zagniatamy składniki na ciasto, rozwałkowujmy je i wykładamy nim formę do tarty. Następnie wkładamy formę z ciastem do lodówki na ok. 1h.

Czosnek siekamy w cienkie płatki i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy 2 garści szpinaku by liście odrobinę zmniejszyły objętość. Tak przygotowany szpinak z czosnkiem wykładamy na schłodzone ciasto.  W misce łączymy jajka ze śmietaną, solą i pieprzem. Gotową masą zalewamy szpinak. Na wierzch rzucamy pozostałą garstkę liści. Ser pleśniowy kroimy w plasterki i rozrzucamy po wierzchu tarty, na koniec całość obsypujemy przyprażonymi płatkami migdałów. 

Tartę pieczemy ok.25-30 minut w rozgrzanym piekarniku do 180st C.


6 komentarzy:

  1. Ładnie wygląda. Już daaawno nie robiłam tarty. :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka opcja migdałowa bardzo mi odpowiada ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest szpinak, jest ser, jestem w kulinarnym niebie! ;-)

    OdpowiedzUsuń