piątek, 25 października 2013

Sałatka z burakiem, kozim serem, szpinakiem i migdałami

Powoli odnajduję się na nowym miejscu. Mimo tego, że zajęć na uczelni za dużo nie mam, inne czynności pochłaniają mnie bez reszty. Wczoraj wreszcie udało mi się przygotować coś, co chciałam pokazać już dawno. Burak z kozim serem podbił moje serce już jakiś czas temu, natomiast ostatnio przypomniał mi o sobie na pewnym lunchu w Levivcu. Tak, więc dzisiaj moja wariacja na temat buraka z kozim serem.





Składniki (1 porcja):
2 garście szpinaku baby
średni burak
garść płatków migdałowych
60g twardego sera koziego 
łyżka miodu
2 łyżki musztardy sarepskiej
sól 
pieprz


Umytego buraka pieczemy w skórce w 200st C przez ok.1h, aż zmięknie. Następnie studzimy go i obieramy, przekrawamy na pół i kroimy na plasterki. Płatki migdałowe prażymy na patelni, tak by lekko się zarumieniły. Do miseczki nakładamy musztardę i miód i szybkimi ruchami widelca mieszamy całość by dobrze się połączyła.

Na talerz nakładamy umyty szpinak, następnie posypujemy go płatkami migdałowymi. Na wierzch układamy buraki i pokrojony, kozi ser. Całość skrapiamy miodowo musztardowym sosem, lekko solimy i pieprzymy.


5 komentarzy:

  1. moja ulubiona. często przyrządzam z rukolą i piniolami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo sałatka! Uwielbiam takie połączenie! Ostatnio robiłam podobną, tzn. szpinak baby, łosoś, ser kozi i pomidorki. Więc zamienię łososia na buraka a pomidorka na migdała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczna. Nie jestem fanką sera koziego, ale to jedyny nabiał, jaki mi wolno jeść. W tej sałatce bardzo mi pasuje. Pycha! Jedynie zmniejszyłam troszkę ilość miodu, bo już tak mam, że wolę ostrzej niż słodziej:)

    OdpowiedzUsuń