niedziela, 20 października 2013

Makaron dyniowo-szłwiowy

Z wtorkowych warsztatów w cook up zorganizowanych w związku z akcją Makaron Rządzi Zdrowo, wróciłam z piękną dynią hokkaido i szałwią. Do zestawu dołączony był przepis, tak więc wprowadzając drobne zmiany od razu go wypróbowałam.




Składniki (4 porcje):
400g makaronu rigati tricolore
dynia Hokkaido
3 ząbki czosnku
garść listków szałwii
50g masła
5 łyżek śmietany 18%
sól
pieprz
+
4 plasterki sera brie
kilka lisków szałwii do przystrojenia




Dynię wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C na ok.30-40 minut, tak by zmiękła. Następnie wyjmujemy dynie obieramy ze skórki, pozbawiamy ja pestek i kroimy w kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szałwię. Następnie dodajemy dynię i dusimy do czasu, aż się rozpadnie. Jeśli dynia zaczyna przywierać do patelni, możemy zalać całość odrobiną wody. Na koniec całość przyprawiamy i dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy i łączymy w garnku z sosem.

Podajemy na ciepło, na wierzch możemy rzucić kawałek sera brie i kilka listków szałwii.

3 komentarze:

  1. Mniami, pycha :) Wyjątkowo smakowity obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna kompozycja kolorystyczna ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyborny makaron:) ma cudowny kolor!

    OdpowiedzUsuń