niedziela, 8 września 2013

Placuszki z cukinii

Placki  z cukinii robiłam kilka razy, mimo tego, że wszystkim zawsze smakowały, mi wydawały się nijakie. Wreszcie przeglądając blogi doznałam olśnienia czego brakowało moim plackom do tej pory. Magicznym składnikiem okazał się czosnek.



Składniki (2 porcje):
nieduża cukinia
marchewka
duży ząbek czosnku
1/4 cebuli
jajko
sól
pieprz
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
olej
+
śmietana
koperek




Cukinie ścieramy na dużych oczkach tarki, to samo robimy z obraną marchewką. Do startych warzyw dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i posiekaną cebulę. Całość solimy i pieprzymy. Dodajemy jajko i mąkę, wszystko razem mieszamy.

Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni. Na ciepłą nakładamy po ok.2 łyżki masy i formujemy placuszki. Smażymy przez chwilę z jednej strony, a gdy placek się zarumieni obracamy go i smażymy jeszcze przez chwilę.

Placki podajemy ciepłe z odrobiną gęstej śmietany i posiekanym koperkiem.


4 komentarze:

  1. Zgadzam się, że czosnek w tym połączeniu zdecydowanie pożądany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie placuszki. Smakowicie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam,ale twoje wyglądaja apetycznie <3
    Zapraszam do mnie ;)
    Milo będzie jak zostawisz jakiś ślad ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie te placuszki! Jem je z kwaśną śmietaną lub sosem tzatziki :) Następnym razem spróbuję dodać czosnek :)

    OdpowiedzUsuń