środa, 18 września 2013

Ogórki curry

Przepis przechwycony przez mamę od cioci. Skąd ma ciocia nie mam pojęcia, ale podobno ogórki curry są pyszne. Tak, więc zrobiłam, zobaczymy. A póki co, Was mogę zachęcić pochwałami mamy.




Składniki:
2,5 kg zielonych ogórków
3 średnie cebule
2 łyżki soli

Zalewa
4 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu 10%
2 łyżeczki curry
2  łyżeczki mielonego pieprzu
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki słodkiej papryki




Ogórki obieramy i kroimy w ćwiartki, dodatkowo można przeciąć w pół. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wszystko razem wsadzamy do garnka, solimy i zostawiamy na około 3h, co jakiś czas mieszając.

W tym czasie przygotowujemy zalewę. Do dużego garnka wlewamy ocet, wodę, dodajemy cukier oraz przyprawy, a następnie dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

Po 3h ogórki przekładamy do słoików, dobrze "ubijamy" i zalewamy przygotowaną zalewą. W razie potrzeby słoiki można uzupełnić sokiem z ogórków, który puściły podczas trzy godzinnego leżakowania w soli.

Słoiczki pasteryzujemy 15 minut.


8 komentarzy:

  1. nie ma jak domowe ogóreczki:) pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam takie u mojej teściowej - smaczne i oryginalne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. skąd takie śliczne etykiety? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama robiłam :) W skrócie powiem tak, ściągnęłam ładną teksturę w paski oraz odpowiadającą mi czcionkę i wszystko razem złożyłam do kupy w programie graficznym :)

      Usuń
  4. My je już zrobiliśmy w lipcu ;) są przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. pychotka, dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń