poniedziałek, 9 września 2013

Nektarynka pod kruszonką

Cały poranek zastanawiałam się jak wykorzystać zakupione poprzedniego dnia nektarynki. Moje myśli krążyły wokół ciast, tart, rogalików, aż wreszcie stanęło na najprostszym ciepłym deserze jaki znam. I choć wcześniej nie wyobrażałam sobie innego crumble niż z truskawkami, nektarynki mnie nie zawiodły.


Składniki (2 małe porcje):
nektarynka
3 łyżki mąki pszenne
łyżka cukru
łyżka masła



Nektarynkę myjemy i pozbawiamy pestki. Kroimy ją w kosteczkę, by z mniejszych naczynek lepiej się jadło i umieszczamy w żaroodpornych kokilkach. Następnie w miseczce ucieramy palcami cukier z mąką i masłem. Kruszonką zasypujemy owoce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 st C. Pieczemy ok.25 minut.

Crumble jemy na ciepło, jednak należy zachować ostrożność, by nie poparzyć się nagrzanym naczynkiem.


8 komentarzy:

  1. Z nektarynką jeszcze nie próbowałam :)
    Urocze naczynka!

    OdpowiedzUsuń
  2. heheee love is everywhere ;) poproszę taką kokilkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham, kocham, kocham!:)
    crumble zawsze i wszędzie!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności :) przydałoby się takie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. na boże narodzenie dostałam podobne naczynka i do tej pory z nich nie korzystałam bo nie miałam pomysłu a tu proszę! biorę się za robotę! :)

    OdpowiedzUsuń