sobota, 14 września 2013

Kruche ciastka z lawendą

Lawenda zakupiona na targu, mimo obietnic sprzedawcy nie zakwitła. Na szczęście udało mi się kupić suszoną i wreszcie mogłam skosztować ciastek do których wzdychałam od dawna. Zapraszam na ciastka lawendowe.


Składniki (3 blaszki ciastek):
Ciasto
200g mąki pszennej
140g masła
60g cukru
1,5 łyżki suszonej lawendy
jajko

Na wierzch
odrobina lawendy
odrobina mleka
odrobina cukru 





Zagniatamy składniki na ciasto, a następnie podsypując mąką rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Na wierzch sypiemy lawendę i lekko wałkujemy, by kwiaty wbiły się w ciasto.

Wycinamy ciastka i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przed włożeniem do pieca smarujemy mlekiem i posypujemy odrobiną cukru. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 15-20 minut, aż ciastka się zarumienią.


9 komentarzy:

  1. Ja świeżej lawendy również nie posiadam, ale i z tą suszoną muszą pięknie pachnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgrabniutkie i do tego śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie sądziłam, że można zrobić ciastka z lawendą. Kojarzy mi się ona raczej z takimi granulkami wrzucanymi do szafy na mole.

    OdpowiedzUsuń
  4. kruche ciasteczka to coś, co tygryski lubią najbardziej! a lawendowa wersja brzmi wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne do popołudniowej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No właśnie, ja wzdycham do lawendowych ciastek już od lat, ale jakoś nam nie po drodze, ale jak patrzę na Twoje, to znowu nabieram na nie wielkiej ochoty :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Urocze ciasteczka! : )
    Piękne zdjęcia..

    OdpowiedzUsuń