wtorek, 3 września 2013

Krem z marchewki

Pierwszy raz spróbowałam kremu z marchewki tuż przed zabiegiem kolana w szpitalnym bistro. Zupa posmakowała mi tak bardzo, że obiecałam sobie za wszelką cenę powtórzyć ja w domu.




Składniki:
1,5l bulionu
600g marchewki
por
2 ząbki czosnku
2 cebule
łyżeczka curry
kurkuma
sól
 pieprz
+
natka pietruszki


Do bulionu wrzucamy umyte,obrane i pokrojone warzywa. Gotujemy na małym ogniu dopóki wszystko nie zmięknie. Następnie całość blendujemy na krem. Na koniec przyprawiamy zupę kurkumą, curry, pieprzem i solą.

Zupę podajemy ciepłą z dodatkiem  natki pietruszki.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam marchewkę, więc i taki krem to coś dla mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio szaleje za zupami krem, z marchwii jeszcze nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale krótki przepis! A marchewkowy.. jeszcze lepiej! :D

    OdpowiedzUsuń