niedziela, 22 września 2013

Koktajl z gruszką, stewią i melisą

Koktajl idealnie nada się na śniadanie czy zamiast deseru. Przygotowanie jest ekspresowe, a dodatek ziół nadaje całości oryginalny smak. Jest dość gęsty, choć z powodzeniem można go określić lekkim, a może nawet dietetycznym?



Składniki (2 porcje):
400g jogurtu naturalnego
garść liści stewii
garść liści melisy
2 gruszki
3 łyżki miodu




Liście melisy i stewii płuczemy i wrzucamy do blendera, zalewamy jogurtem. Obieramy gruszkę, pozbawiamy gniazda i również wrzucamy do blendera. Całość miksujemy, aż wszystko ładnie się połączy. Ponieważ jogurt jest dosyć kwaśny, koktajl dosładzamy miodem.

Całość ozdabiamy listkami melisy.


6 komentarzy:

  1. Muszę spróbować, choć do stewii nie mogę się przekonać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie może być dosyć ciekawe. Trza spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie. :) Koktajl gruszkowy- to jest to! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polubiłam osotatnio dodwać zioła do owoców, zarówno te świeże, jak i suszone świetnie się tu komponują ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jesienią i zimą zapominam o koktajlach... na rzecz rozgrzewających zup chyba :P

    OdpowiedzUsuń