niedziela, 15 września 2013

Farfalle z brokułami, kiełkami i serem blue

Po powrocie z Baziółkowego obiadu, zachęcona przez Waniliowa chmurkę i Feed me better postanowiłam skosztować kiełków, których do tej pory nigdy nie jadłam.

 Przy pierwszej wizycie w sklepie, zakupiłam małe opakowanie kiełków brokuła i nie wiedząc co z nimi począć stworzyłam makaronową sałatkę. Ponieważ jednak tego dnia, już dawno zaszło słonko, a sałatka wyszła pyszna, postanowiłam powtórzyć moje danie jeszcze raz by móc się nim z Wami podzielić. Za drugim razem użyłam kiełków rzodkiewki, wyszło równie smacznie, choć osobiście bardziej smakowały mi delikatniejsze w smaku kiełki brokuła.




Składniki (3 porcje):
200g makaronu farfalle
100g sera pleśniowego blue
brokuł
50g kiełków brokuła lub rzodkiewki
2 gałązki świeżego tymianku
kilka listków czerwonej bazylii
sól morska
pieprz czarny
odrobina oliwy z oliwek
+
ząbek czosnku
4 łyżki śmietany 18%
sól morska
pieprz czarny






Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i lekko skrapiamy oliwą. Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy ok.7 minut pod przykryciem. Następnie odcedzamy.
Ser kroimy w kostkę, kiełki i zioła płuczemy.
Do śmietany przeciskamy ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.

Na talerze nakładamy makaron, następnie kupkę kiełków, ugotowane różyczki brokuła i pokrojony ser. Miejscami nakładamy sos czosnkowy. Całość lekko solimy i pieprzymy, na wierzch sypiemy liski tymianku i układamy liście czerwonej bazylii.

Do sałatki warto przygotować grzanki, wystarczy posmarować chleb masłem i włożyć na ok.10-15 minut do piekarnika ustawionego na 180st C.


5 komentarzy: