sobota, 21 września 2013

Ciasto z zieloną i czerwoną bazylią

W poszukiwaniu inspiracji do wykorzystania moich ziół, natknęłam się na stronie baziółki na ten twór. Przepis zmieniłam na swoje potrzeby i wyszło naprawdę pyszne, ciekawe i bardzo proste ciasto.



Składniki (śr. 18cm):
100g mąki pszennej
100 ml oliwy z oliwek
50g cukru
3 jajka
garść liści bazylii czerwonej
garść liści bazylii zielonej
szczypta soli
+
kilka listków bazylii do przystrojenia ciasta





Oliwę blendujemy z bazylią. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do Masy z żółtek i cukru dodajemy oliwę z ziołami, a następnie mąkę i wszystko razem miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy.

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180st C na ok.40-45 minut.

Gotowe ciasto możemy przystroić liśćmi bazylii.


2 komentarze: