środa, 21 sierpnia 2013

Spaghetti z pietruszkowo-czosnkowym pesto na ostro

Makaron nie wymagający wielu wyszukanych składników (choć u mnie z ostrą papryczką był kłopot) - prosty, smaczny i ostry. 




Składniki (2 porcje):
ok. 200g pełnoziarnistego spaghetti
3 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 ostrej, średniej wielkości, zielonej papryczki 
świeżo mielona sól morska
świeżo mielony kolorowy pieprz
+
kilka listków pietruszki do przystrojenia
odrobina oliwy do podsmażania papryczki i czosnku



Myjemy pietruszkę, odkrawamy łodyżki i wrzucamy do blendera. Dodajemy oliwę i dwa pokrojone w plasterki ząbki czosnku, solimy i pieprzymy. Całość blendujemy.

W tym czasie na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięty ząbek czosnku z drobno pokrojoną ostrą papryczką.

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do garnka, dodajemy pietruszkowe pesto oraz podsmażony czosnek z papryką. Wszystko razem mieszamy. Podajemy ciepłe, możemy przyozdobić posiekaną natką pietruszki.


4 komentarze:

  1. Zdecydowanie moje smaki! Uwielbiam makarony :-) A pietruszkowo-czosnkowe pesto brzmi zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm jak smacznie. lubie to!

    do jutra trwa u mnie rozdanie kulinarne! :) więc zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za pietruszką, ale kto wie... Może bym się przekonała? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniaaaaaam !!! wygląda niesamowicie apetycznie ;) !

    OdpowiedzUsuń