piątek, 30 sierpnia 2013

Przecier pomidorowy

Do przecieru celowo nie podaję ilości pomidorów, ponieważ każda ilość jest dobra. Osobiście przygotowałam przecier z 6 kg pomidorów i zmieściłam go do szesnastu, różnej wielkości słoiczków. Myślę, że zimą, cudownie będzie zrobić pomidorową z własnych zapasów.



Składniki
pomidory
odrobina oleju
sól



Pomidory myjemy i nacinamy od spodu na krzyż. Gotujemy wodę na wrzątek. Do garnka wsadzamy na dno po kilka, naciętych wcześniej pomidorów i zalewamy je wrzątkiem. Czekamy chwilkę, aż zobaczymy, że zaczyna odchodzić im skórka. Sparzone pomidory wyjmujemy, obieramy ze skórki, kroimy na 4 lub 8 części i wrzucamy do dużego garnka. Ja wycięłam pomidorkom również gniazda.

 Kiedy obierzemy i pokroimy wszystkie pomidory, dodajemy do garnka odrobinę oleju, a następnie stawiamy go na małym ogniu. Pomidory dusimy, co jakiś czas mieszając. Gdy pomidory zmiękną całość miksujemy i ewentualnie doprawiamy.

Gotowy przecier rozlewamy do słoiczków i pasteryzujemy 15 minut.

6 komentarzy:

  1. Do pomidorówki, do spaghetti... lubię mieć takie słoiczki w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też mam takie słoiki skarbów w piwnicy. kiedy się jest głodnym, myk i już, pyszne pomidorki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Z przecieru pomidorowego można wiele wyczarować. A jeśli jeszcze jest domowy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak racja, aż się nie mogę doczekać kiedy ciemnym, zimowym wieczorem zejdę do piwnicy po pierwszy słoiczek :)

      Usuń
  4. Domowy przecier to coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. też taki zrobiłam, zimą będzie pysznie - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń