sobota, 10 sierpnia 2013

Pieczony łosoś w pietruszce, bazylii, cytrynie i miodzie

Ostatnia fala upałów kompletnie odebrała mi apetyt i ochotę na siedzenie w kuchni. Wczoraj i dziś korzystając z tego, że temperatura wreszcie odrobinę spadła, postanowiłam pokręcić się trochę po moim małym królestwie.  


Składniki (2 porcje):
250g świeżego filetu z łososia
pęczek natki pietruszki
kilka liści bazylii
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki miodu
odrobina masła
+
(do podania)
sól morska
kolorowy pieprz
rukola



Łososia dzielimy na dwie porcje. Następnie przygotowujemy marynatę. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy do blendera. Wrzucamy natkę pietruszki, liście bazylii oraz miód. Wszystko razem blendujemy. Łososia kładziemy na foli w naczyniu żaroodpornym. Polewamy go przygotowaną cytrynową marynatą, tak by z wierzchu przykryły go posiekane liście. Na każdy kawałek kładziemy odrobinę masła. całość zakrywamy folią. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200st C przez ok.20 minut.

Danie możemy podać na liściach rukoli, warto też przed podaniem przyprawić rybę świeżo zmielonym pieprzem i solą.

2 komentarze:

  1. Ale mi rybką zapachniało. Fajny przepis, prosty klasyk. Uwielbiam to.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam łososia. W takiej wersji jeszcze nie miałam okazji próbować, ale pysznie się zapowiada :>

    OdpowiedzUsuń