środa, 14 sierpnia 2013

Omlet biszkoptowy

Omlet biszkoptowy skradł moje serce już dawno temu. Kiedy za dziecka mama pytała co zjem na kolację zwykle prosiłam własnie o omlet. Świetna alternatywa dla placuszków (pankejków).



Składniki (1 omlet):
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
odrobina masła
+
maliny do podania

(można przygotować z podwójnej porcji, jednak wtedy omlet możne przysporzyć odrobinę problemu przy obracaniu).




Białko oddzielamy od żółtka. W wysokim naczyniu ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtko oraz mąkę i miksujemy jeszcze przez chwilę. 
Patelnie nacieramy masłem i rozgrzewamy. Zmniejszamy ogień i wykładamy na nią masę. Smażymy przez chwilę na małym ogniu (uważajmy by omlet się nie przypalił), a następnie obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Omlet obracamy przy pomocy szpachelki lub tak jak na tym > filmie.

Omlet podajemy ciepły, możemy przyozdobić go malinami lub podać z dżemem, czy miodem.


5 komentarzy:

  1. Prościej się nie da. Czasami smaczniej też. :) Klasyk!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmm, właśnie chyba tego mi trzeba - prosto i przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super, nigdy nie próbowałam takiej biszkoptowej wersji omleta, na pewno zrobię!:-)))

    OdpowiedzUsuń