niedziela, 4 sierpnia 2013

Kakaowe płatki do mleka

Przepis znaleziony na blogu Waniliowej kuchni już jakiś czas zalegał na mojej, okropnie długiej liście przepisów do wypróbowania. By ułatwić sobie sprawę, nie mając pod ręką szklanki o pojemności 250ml użyłam nutellówki :). 
Płatki wyglądają jak ciastka, smakują zupełnie inaczej. Od sklepowych płatków śniadaniowych też się różnią. Twór dziwny, ale bardzo smaczny. 



Składniki (ok. 4 blaszki):
/ja użyłam szklanki z nutelli/
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka
3 łyżki ciemnego kakao
30g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki wody (gazowanej niestety nie miałam)
szczypta soli




Wszystkie składniki wsypujemy i wlewamy do miski i zagniatamy, aż wszystkie dobrze się połączą. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy jak najcieniej. Nie będzie to zbyt proste bo ciasto będzie się ściągało. Kiedy otrzymamy cienki placek ok.1-2 mm grubości wycinamy dowolne kształty, wielkością zbliżone do płatków.

Układamy na blaszkach ( może być dosyć ciasno) wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez około 10-12 minut. Gotowe płatki możemy przechowywać w pojemniku lub puszcze, będą też znakomitym prezentem dla bliskich.

6 komentarzy:

  1. CUDO. :) Zrobię je, bez dwóch zdań! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł:) ślicznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo utrzymuja swoją chrupkość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki nie są chrupkie. Nie są też twarde, ani miękkie, raczej coś pomiędzy :). Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Wow domowe płatki! Hehe nie wiem czy dotrwałyby do zalania ich mlekiem ;)

    OdpowiedzUsuń