niedziela, 18 sierpnia 2013

Deser malinowo śmietankowy z bazylią

Ten deser chodził za mną od miesiąca, odkąd w moje ręce wpadła pewna ulotka z lidla, jednak 'bez jednej nogi' zdobycie wszystkich składników graniczyło z cudem. Wreszcie bliscy się nade mną zlitowali i w kuchni znalazły się wszystkie potrzebne rzeczy. Deser malinowo śmietankowy z dodatkiem bazylii wyszedł cudowny.



Składniki (4 porcje):
200g malin
50g cukru
50 ml czerwonego pół słodkiego wina
łyżeczka mąki ziemniaczanej
8 gałek lodów śmietankowych
odrobina mleka (4 łyżki)
ok.15 liści świeżej bazylii
+
listki bazylii do dekoracji
maliny do dekoracji



Maliny z cukrem wrzucamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu. Kiedy całość zacznie wrzeć dodajemy wino wymieszane z mąką ziemniaczaną. Mieszamy, aż otrzymamy konsystencję kisielu. Maliny nakładamy do naczynek i wstawiamy do lodówki by przestygły (pierwotnie deser zakłada podanie ciepłych malin, jednak wtedy górna warstwa deseru zbyt szybko się topi).

Kiedy maliny są już schłodzone, tuż przed podaniem, zabieramy się za drugą część deseru.
Do blendera wrzucamy liście bazylii, lody oraz mleko i wszystko blendujemy, aż otrzymamy lodową masę. Masę nakładamy na wierzch malin. Całość zdobimy bazylią i malinami. Podajemy od razu po przygotowaniu.

3 komentarze:

  1. uwielbiam takie desery z sezonowych owoców. ciekaw pomysł z bazylią, znam tylko połączenie jej z truskawką. koniecznie do spróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) Narobiłaś mi mega ochoty na takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię połączenie owoców i bazylii. Pycha!

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    E.

    OdpowiedzUsuń