piątek, 16 sierpnia 2013

Babka mateczki

Dzisiejszy przepis  pochodzi z dość starej książki Jadwigi Kłossowskiej 'Smacznie i zdrowo, od rana do wieczora'. Tytułowa babka dawniej gościła u mnie w domu praktycznie w każdy weekend, obecnie pojawia się raczej sporadycznie, choć wciąż wszystkim smakuje.



Składniki:
4 duże jajka
szklanka mąkki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
100g masła
100g margaryny
kilka łyżeczek cukru waniliowego / opakowanie wanilinowego
+
bułka tarta



Rozpuszczamy tłuszcze w rondelku i zostawiamy do przestygnięcia. Ubijamy białka z cukrem oraz cukrem waniliowym tak by zwiększyły swoją objętość dwukrotnie. W innej misce mieszamy mąki z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej cały czas miksując. Na koniec dodajemy roztopione masło i margarynę i miksujemy jeszcze przez chwilę.

Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, a następnie przekładamy do niej masę.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.45 minut. Po wyjęciu z pieca pozostawiamy w formie do przestygnięcia.


4 komentarze:

  1. Wyszła bardzo ładna. ;)
    Swoją drogą dawno babki nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka ładna, ale proszę podać ilość cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę, cukier gdzieś umknął. Już poprawiam przepis :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Jeju. Babka idealna.
    A co do cukru, to potem w przepisie pojawia się tylko wanilinowy - może po prostu tylko tyle się go wykorzystuje?

    OdpowiedzUsuń