czwartek, 18 lipca 2013

Tortilla pszenno kukurydziana

Tortille to jedna z tych rzeczy, których nigdy do tej pory nie robiłam i zawsze śmiało sięgałam w sklepie po gotowe. Jakiś czas temu kupiłam mąkę kukurydzianą, ale nie bardzo wiedziałam jak ją spożytkuję. Z pomocą przyszło mi opakowanie na którym znalazłam przepis na tortille. Domowe placki nie są tak miękkie jak te kupne, ale i tak smakują dużo lepiej.


Składniki (ok. 6 placków):
100g mąki kukurydzianej
100g mąki pszennej
125ml mleka
łyżeczka soli
jajko
+
mąka kukurydziana do podsypywania





Łączymy wszystkie składniki w misce i zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 6 równych części, rozwałkowujemy jak najcieniej i wykrawamy kółka (wielkość uzależniamy od wielkości patelni na której będziemy je piec). 
Rozgrzewamy patelnie, na gorącą kładziemy placka i czekamy aż zaczną pojawiać się bąble, następnie obracamy i podpiekamy jeszcze przez chwilę. 

Wnętrze tortilli możemy komponować dowolnie, ja tym razem postawiłam na majonez z warzywami.


5 komentarzy:

  1. Pycha pomysł! Bardzo apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja niestety dalej sięgam po kupne po nieudanej próbie zrobienia domowych placków. Choć coraz bardziej zbliżam się do podjęcia ponownej próby ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. doskonała! dzięki za przepis, czegoś takiego właśnie szukałam, by nie sięgać po te kupne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ala, ile się u Ciebie ostatnio dzieje na blogu :) Tortille domowe robię, są o wiele smaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Hey ..
    Nice post..
    Would you like to follow each other..!!!
    Keep in touch
    www.beingbeautifulandpretty.com

    OdpowiedzUsuń