poniedziałek, 22 lipca 2013

Tarta z serkiem, dżemem porzeczkowym i bezą

Dziś, aby Was nie zanudzić opowieściami z mojej wycieczki mam dla Was przepis. Totalna improwizacja, ale bardzo smaczna. 


Składniki (śr. 29cm):
Spód
140g herbatników
60g roztopionego masła
3 duże łyżki masła orzechowego

Środek
1 opakowanie serka waniliowego
4 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki

Beza
3 białka
100g cukru
szczypta soli





Miksujemy w malakserze herbatniki na pył, następnie dodajemy masło i masło orzechowe. Miksujemy, aż wszystko się połączy. Jeżeli stwierdzimy, że masa nie jest wystarczająco wilgotna możemy dodać jeszcze trochę masła. Gotową ciasteczkową masą wykładamy spód i boki formy do tart.

Następnie miksujemy serek z dżemem i wykładamy go na przygotowanym spodzie. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając pianę na najniższej prędkości miksera,  małymi partiami dodajemy cukier.

Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskając ją robimy na wierzchu kopczyki.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 140st C przez ok. 1h. Następnie pozostawiamy na ok. 30 minut w ciepłym piekarniku. Beza powinna być z wierzchu krucha, a w środku miękka.

11 komentarzy:

  1. Lubię ziemniaczki, ale to też wygląda smakowicie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak pięknie ta improwizacja wygląda! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna i pysznie wyglądająca ta Twoja improwizacja! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszności!:) i podoba mi się dodatek masła orzechowego zamiast czekolady do spodu tarty:) koniecznie musze spróbować taką wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie wygląda! Bardzo elegancko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jakże ona pięknie się prezentuje! do letniej, popołudniowej kawki jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kwaskowate porzeczki plus słodka beza.. pycha!

    OdpowiedzUsuń
  8. przepiękna Ci ta beza wyszła! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszności! mam ochotę na takie właśnie ciasto i do tego dobre espresso (:

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha ;) A jaka piękna beza! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń