wtorek, 16 lipca 2013

Sałatka ze szpinakiem, pomarańczą, serem i sezamem

Przepis szczególny, bo został mi polecony przez czytelnika, od niego też dostałam główny składnik - ser Pecorino Toscano. Przy zdjęciu, które otrzymałam w wiadomości, prócz składników znalazła się krótka wiadomość i kuszące słowa: 'Smakuje świetnie, spróbuj', spróbowałam i się nie zawiodłam!
Dzięki wielkie!


Składniki (5 porcji):
150g liści młodego szpinaku
2 soczyste pomarańcze
ser Pecorino Toscano (ilość wedle uznania)
odrobina sezamu
odrobina oliwy z oliwek





Myjemy liście szpinaku i układamy na talerzach. Myjemy i obieramy pomarańcze, dzielimy ją na cząstki, pozbawiamy błonek, kroimy na kawałeczki i rozrzucamy po szpinaku. Kroimy ser i również układamy na liściach. Sezam prażymy na patelni, gdy lekko się zarumieni obsypujemy nim naszą przekąskę. Ja dodatkowo całość skropiłam odrobiną oliwy.


5 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda i tak zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie. :) Lubię takie nietypowe połączenia, które okazują się strzałem w dziesiątkę. ;))

    Pozdrawiam, A. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam sałatki ze szpinakiem i pomarańczami, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej propozycji ni można zignorować! Gdyby i ja dostała taką przesyłkę, zrobiłabym od razu! :)

    OdpowiedzUsuń