czwartek, 11 lipca 2013

Penne z pomidorkami cherry, serami i kolendrą

 Kilka dni temu, wreszcie zdecydowałam się skorzystać z książki autorstwa Gino D'Acampo ('Włoskie dania makaronowe'), którą kupiłam stosunkowo dawno. Przepis wybrałam dosyć sprawnie, spisałam listę brakujących rzeczy i wyszłam na zakupy. 

Jak się jednak okazało, w osiedlowych sklepach nie dostałam wszystkich potrzebnych składników. Skazana na improwizację przygotowałam zmienioną wersję włoskiego makaronu. 


Składniki (1 porcja):
100g penne rigate (żłobkowanego)
75g pomidorków cherry
40g sera feta
25g sera blue (z niebieską pleśnią)
kilka liści kolendry
odrobina oliwy z oliwek
ząbek czosnku
pieprz
sól



W osolonej, wrzącej wodzie gotujemy makaron al dente. W między czasie na rozgrzanej oliwie podsmażamy wyciśnięty czosnek. Do czosnku dodajemy pokrojone pomidorki cherry i smażymy około minuty. Odstawiamy na bok przyprawiamy solą i pieprzem. Sery kroimy w kosteczkę, kolendrę siekamy.

Odcedzamy makaron, następnie z powrotem przekładamy do garnka, dodajemy podsmażone pomidorki, pokrojone sery oraz kolendrę i mieszamy. Po połączeniu składników wykładamy na talerz.

2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie:)
    U mnie dzisiaj też makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pyszności!porywam na obiadek:D

    OdpowiedzUsuń