sobota, 13 lipca 2013

Czekoladowe ciasto z gruszką, bez mąki

Z wizyty u siostry wróciłam z tabliczką gorzkiej czekolady, która zapewne leżała u niej od Świąt. Nie myśląc za wiele postanowiłam przerobić ją na ciasto, bo czekolady gorzkiej po prostu nie jadam. 


Składniki (śr. 18cm):
100g gorzkiej czekolady
60g masła
2 jajka
60g brązowego cukru
duża gruszka
szczypta soli




W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem i pozostawiamy do przestygnięcia. Rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem.
Do masy z żółtek dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy na niskich obrotach. Na koniec dodajemy piane z białek i delikatnie wszystko razem mieszamy.

Obieramy gruszkę, pozbawiamy gniazda i górnej, chudszej części, kroimy na 8 cząstek, każdą cząstkę kilkakrotnie nacinamy.

Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, i wtykamy w nią pokrojoną gruszkę.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.40 minut.

9 komentarzy:

  1. jak tak czytam, wydaje się niesamowicie ekspresowe!
    czekolada i gruszka to udane połączenie, zdecydowanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. uroczy kwiatuszek! :) chętnie spróbowałabym kawałeczek, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne ciacho <3 i jaki prosty przepis! hmm.... może zrobię na niedzielę? ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ciasto i śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń