sobota, 1 czerwca 2013

Maślane bułeczki

Pieczywo i bułeczki goszczą u mnie raczej rzadko, ponieważ najczęściej po prostu mi nie wychodzą. W ramach zabawy Upiecz Smakowity Chleb postanowiłam przełamać złą passę i tym o to sposobem (za drugim podejściem), wyszły mi całkiem smaczne, choć nie do końca kształtne bułeczki.


Składniki (6 szt.):
340g mąki pszennej
20g cukru
100g masła
125ml mleka
jajko
15g świeżych drożdży
szczypta soli
+
odrobina mleka do posmarowania bułeczek






Zaczynamy od przygotowania rozczynu. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Do miski wsiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru, mleka, szczyptę soli, jajko, roztopione i przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie miało gładką konsystencję i nie będzie kleiło się do rąk. Gotowe pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce by ciasto spokojnie wyrastało przez kolejną godzinę.

Po godzinie, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte jeszcze raz zagniatamy i forujemy 6 w miarę równych kuleczek . Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na ok.20-30 minut by bułeczki wyrosły. 

Przed włożeniem do pieca, każdą bułeczkę smarujemy pędzelkiem zwilżonym mlekiem. Pieczemy ok.15 minut w 180 st C.



Przepis został przygotowany w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb"


6 komentarzy:

  1. eee tam, kształt też mają ładny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie domowe pieczywo dość często gości :) I jest pyszne! Kto powiedział, że bułeczki zawsze muszą być idealnie okrągłe?

    OdpowiedzUsuń
  3. To nic, że nie są idealnie okrągłe, w tym tkwi urok domowych wypieków :)
    A lista zwycięzców zabawy Upiecz Smakowity Chleb pojawi się u nas na blogu 13 czerwca.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie wyglądają idealnie akuratnio ;) Wyglądają na chrupiące i pełnosmaczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. ojojoooj ale mi apetytu narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń