niedziela, 30 czerwca 2013

Francuskie kwadraciki z pieczarkami

 Dzisiaj szybka i prosta przekąska na ciepło dla miłośników pieczarek. I choć osobiście szczególnie za nimi nie przepadam to w tej postaci zjem je zawsze :)


Składniki (ok.15 sztuk):
mała cebula
200g pieczarek
ciasto francuskie
sól morska
pieprz
odrobina oleju
jajko



Siekamy cebulkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy umyte i  drobno pokrojone pieczarki i podsmażamy z cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, następnie przykrywamy i dusimy przez kilka minut.

Ciasto francuskie kroimy na 30 w miarę równych kwadracików lub prostokącików. Na połowę nakładamy farsz i przykrywamy je drugim, czystym kwadracikiem ciasta francuskiego. Brzegi  dobrze sklejamy, możemy użyć do tego widelca. Gotowe poduchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.15 minut.

6 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentują, pewnie smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, znalazłam Cię :) ślicznie tutaj :)pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja kupilam ostatnio ciasto francuskie light bo zwykłego na pułce brakowało :) i ciekawe jak bedzie smakowało, jutro wyprobuje Twoj przepis wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nieskomplikowanie i smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. niezastąpione ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń