czwartek, 20 czerwca 2013

Farfalle z truskawkami cukinią i pesto

Chyba pierwszy makaronowy przepis na aleglodomorku. I wcale nie znaczy to, że nie jadam makaronów! Mam nadzieję, że z czasem pojawi się ich u mnie coraz więcej :)



Składniki (1 osoba):
2 garstki makaronu kokardki
1/2 małej cukinii
ząbek czosnku
2 łyżki bazyliowego pesto
odrobina truskawek

oregano
sól 
pieprz
oliwa z oliwek





Gotujemy makaron al dente. W między czasie kroimy cukinie na plasterki, a następnie przekrawamy je na pół. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy wyciśnięty czosnek. Następnie dorzucamy cukinie, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Truskawki kroimy na plasterki.

Kiedy makaron jest gotowy odcedzamy go, następnie z powrotem dajemy do garnka i mieszamy z pesto. Tak przygotowany wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy cukinię i truskawki. Całość możemy delikatnie skropić oliwą.


4 komentarze:

  1. Ciekawe polączenie smaków :)

    http://www.katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. pierwszy makaronowy przepis i jak najbardziej godny polecenia!

    OdpowiedzUsuń
  3. cukinia i truskawki? muszę to sprawdzić, wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń