sobota, 25 maja 2013

Zielone ciastka herbaciane z białą czekoladą

Kolejny przepis z japońskiej kolacji to również przepis, który kusił mnie od dawna. Po małym rozeznaniu i drobnym zmianach zaczerpnęłam przepis z Japońskiej Kuchni Karoliny, u której zasiedziałam się, przeglądając nieznane mi japońskie smakołyki.


Składniki (ok.30 szt.):
180g mąki
120g masła
80g cukru
8g sproszkowanej herbaty matcha
jajko

biała czekolada
łyżka masła
4 łyżki śmietany 30%



Zagniatamy składniki na ciasto i pozostawiamy w lodówce na ok.30 minut. 
Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na placek grubości ok. 2mm i wycinamy nieduże kółeczka (ja użyłam kieliszka o śr. 5cm. Ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.10-15 minut. 

W czasie kiedy ciastka będą stygły roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem masła i śmietany. Następnie czekamy aż masa wystarczająco stężeje i przekładamy ciastka. Jeśli zostanie nam odrobina masy warto wykorzystać ją do zrobienia zygzaków na ciastkach. Gotowe ciastka wkładamy do lodówki.


8 komentarzy:

  1. Genialne te ciacha! Muszę sobie w końcu kupić tę słynną herbatę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny mają kolor, ciekawe jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają smakowicie! Podoba mi się ich zielonkawy kolor, ciekawa jestem herbaty w ciastkach i jej połączenia z białą czekoladą. Zapisuję do wypróbowania! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis. czy zwykła zielona herbata zmiażdżona w moździerzu też się nada?

    OdpowiedzUsuń
  5. Zacytuję Karolinę z japońskiej kuchni z której zaczerpnęłam przepis "Niestety, matcha jest niezastąpiona;) To musi być ona i już!" :). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Będę szukać ;) Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń