czwartek, 23 maja 2013

Krakersy z algami

Przepis zaczerpnęłam z książki 'Smakowite prezenty' Sigrid Verbert, był jednym z tych który od początku zwrócił moją uwagę. Japońska kolacja (o której pisałam w poprzednim poście), była doskonałym pretekstem by wreszcie go wypróbować!

 Muszę przyznać, że smak krakersów był bardzo oryginalny. Wszystkich ciekawych zapraszam do wypróbowania.


Składniki (ok.30szt.):
200g mąki pszennej
50g masła
jeden płat alg Nori
łyżeczka proszku do pieczenia
ok.8 łyżek wody
łyżeczka soli
sól morska



Algę kroimy w cienkie paseczki. Następnie zagniatamy pokrojone paseczki z mąką, masłem i solą, stopniowo dodając wody. Kiedy uzyskamy jednolitą kulę, lekko podsypując ciasto rozwałkowujemy je jak najcieniej i wykrawamy prostokąciki o wielkości ok. 5 x 3cm. Wykrojone ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do pieca wierzch krakersów smarujmy pędzelkiem zwilżonym wodą i posypujemy kryształkami soli morskiej.

 Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok.10-15 minut.

7 komentarzy:

  1. Głodomorku, wyglądają pysznie! Tak lekko.. :) Z chęcią bym ich spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat kupiliśmy nori do sushi, chyba jakiś jeden wolny płat się znajdzie do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. no koniecznie wypróbuje ten przepis - bardzo mnie zaciekawił!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaskakujące krakersy. Wyglądaja doskonale. Algi to samo zdrowie!
    Pozdrawiam Głodomorku:)

    OdpowiedzUsuń