czwartek, 2 maja 2013

Faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki idealnie sprawdzą się jako lekki obiad, jako dodatek do obiadu lub przekąska podczas majowego grillowania.

Farsz można przygotować na milion sposobów, ja dziś prezentuje jeden z prostszych.



Składniki (porcja dla 2 osób):
3 młode ziemniaczki
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki mascarpone
tymianek
szczypiorek
odrobina masła
odrobina żółtego sera
sól
pieprz



Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy (w mundurkach) 25 minut w osolonej wodzie.

W międzyczasie siekamy drobno cebulkę i wyciskamy czosnek, podsmażamy na masełku.

Kiedy ziemniaki się ugotują, chłodzimy je zimną wodą i przekrawamy wzdłuż na połówki. Z każdej delikatnie wydrążamy miąższ pozostawiając odrobinę przy skórce. 

Ziemniaczany miąższ rozgniatamy w miseczce, dodajemy do niego podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Następnie do farszu dodajemy mascarpone, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Ziemniaki napełniamy przygotowanym masą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch ścieramy odrobinę żółtego sera i posypujemy tymiankiem.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok.20 minut.

Podajemy posypane pokrojonym szczypiorkiem.

7 komentarzy:

  1. nie lubię gotowanych ziemniaków za to uwielbiam pieczone, zapiekane itd. Twoje faszerowane wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o jejjj... ale mam ochotę na takie ziemniaczki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Faszerowane ziemniaki, to przepyszna alternatywa dla nudnego ziemniaka ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne....a do tego jeszcze ociupinka kwaśnej śmietany...:)!

    OdpowiedzUsuń
  5. czy serek mascapone można zastąpić twarogiem ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że tak późno. Ser mascarpone oczywiście można zastąpić twarogiem, w takim przypadku warto jednak rozrobić twaróg ze śmietanką, smak będzie inny, ale myślę że równie dobry :) Pozdrawiam! Aleglodomorek

      Usuń