środa, 17 kwietnia 2013

Ciastka kukurydziano-owsiane z pestkami z dyni

Poruszam się z coraz większą łatwością, więc postanowiłam wreszcie coś upiec.



Składniki (25szt.):
100g mąki owsianej
100g mąki kukurydzianej
70g cukru
100g margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
4 łyżki pestek z dyni 
odrobina pestek  do przyozdobienia ciastek z wierzchu



W misce łączymy wszystkie składniki i ugniatamy, aż uzyskamy jednolite ciasto. Odkładamy na ok. 30 minut do lodówki.

Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy z niego małe kulki, które następnie rozpłaszczamy  (najlepiej by po rozpłaszczeniu ciastka miały do 4cm średnicy). Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach (ciastka podczas pieczenia zwiększą swoją średnice!). Na wierzchu każdego ciastka układamy po kilka pestek dyni.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok.15 minut, aż ciasteczka się zarumienią.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do ostygnięcia. 


5 komentarzy:

  1. Jakie smakowite :) Idealne na prezent... także taki dla samego siebie ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie równiutkie :) Mistrzyni ciasteczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem nimi urzeczona :) a ich opakowaniami... szczególnie

    OdpowiedzUsuń