sobota, 27 kwietnia 2013

Babeczki z nutellą

Czasem mam wrażenie, że w mojej kuchni mieszkają chochliki, które z ogromnym powodzeniem psują każdy wypiek. Ostatnio jeden chyba zamieszkał na stałe, ponieważ co rusz coś idzie nie tak. Zakalce, spadające muffiny z blachy oraz zbyt wyrośnięte, wypływające z formy ciasto to od jakiegoś czasu norma.

Zła passa zachęciła mnie do wypróbowania subtelnie zmienionego przepisu Doroty z Moich Wypieków. Jak się okazało chochlik nie dał za wygraną, ciasto uparcie wychodziło z foremek. Mimo to udało się opanować sytuację i tym sposobem prezentuję Wam bardzo smaczne babki.


Składniki (ok. 12 dużych babeczek):
70g masła
70g margaryny
120g cukru
200g mąki pszennej
3 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ok.12 łyżeczek nutelli



Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie po kolei dodajmy jajka, po każdym miksując masę. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą przez sitko mąkę, dalej miksujemy.
Gotową masę nakładamy do 2/3 wysokości foremki (lepiej nawet nałożyć mniej niż za dużo, bo nadmiar ucieknie z papilotki - przekonałam się na własnej skórze :)). Na wierzch do każdej z papilotek nakładamy łyżeczkę nutelli, całość delikatnie mieszamy wykałaczką.

Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170st C przez ok.20-25 minut.

9 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają :) Cudowny dodatek :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Zła passa? To niemożliwe! :-) Te muffinki prezentują się o-b-ł-ę-d-n-i-e ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wcale nie wyglądają, jakby miało być coś z nimi nie tak.;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie muffiny!:) Wypróbuję! Na pewno!:)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  5. ale kochane babeczki :) wyglądają słodziutko i z chęcią bym takie zrobiła. wogóle mam chyba ochotę coś piec i piec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wspaniale! a te foremki i poduszka są boskie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. głodomorku patrząc na takie babeczki to i ja zamieniam się w głodomorka

    OdpowiedzUsuń