sobota, 16 marca 2013

Tarta z czarnymi oliwkami, tuńczykiem i pietruszką

W głowie mi się nie mieściło, że są osoby, które nie lubią tuńczyka i pietruszki, a ich życie pozbawione czarnych oliwek wcale nie było by smutniejsze i mniej smaczne.

Teraz jednak już o tym wiem, więc jeśli planowalibyście przyrządzić to cudo dla swojego gościa, proponuję najpierw zadzwonić i upewnić się czy aby na pewno nie należy do tych osób.

Mój należał, ale tartę (na szczęście!) zjadł ze smakiem.


Składniki (śr. 29cm):
Ciasto
250g mąki krupczatki (pszennej)
150g masła pokrojonego w drobną kosteczkę
łyżeczka soli
jajko
1 łyżka mleka

Farsz
2 jajka
200g śmietany
sól morska
pieprz kolorowy
3 ząbki czosnku

duża puszka tuńczyka w oleju 
 czarne oliwki
natka pietruszki
odrobina sera typu włoskiego



Przygotowanie tarty zaczynamy od zagniecenia składników. Kiedy otrzymamy jednolite ciasto rozwałkowujemy je i wykładamy nim formę do tart. Wsadzamy do lodówki na ok. 1h.

Śmietanę mieszamy z jajkami i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość wylewamy na schłodzone ciasto. Następnie układamy odsączone kawałki tuńczyka, oliwki oraz posiekaną pietruszkę i pokrojone plasterki sera.

Całość pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok. 40-45 minut.


19 komentarzy:

  1. Raczej zjadła;) a tarta faktycznie pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojjj do mnie to też średnio przemawiające połączenie. Ale skoro gość zjadł - to może warto się przełamać?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hihi, z mojego doświadczenia wynika, że ryby i oliwki to najmniej pewne składniki potraw ;)

    Dla mnie tarta brzmi pysznie, bo oliwki i ryby uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje życie byłoby smutniejsze nieporównywalnie, o rany. Tarta wygląda pięknie i nawet zaryzykuję stwierdzenie, że wiem jaka jest pyszna :) robiłam placki w identycznych smakach - tuńczyk, oliwki, pietruszka. Ale dawno ich nie było, a je uwielbiam, więc powtórzę niebawem. Zrobiłabym tartę, ale chwilowo nie mam piekarnika. Dzięki za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O placki w takich smakach też muszą być pyszne! :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Piękny zestaw smakowy, ostatnio zajadam się tuńczykiem i Twoja tarta baaaardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  6. za oliwkami nie przepadam, ale pozostałe składniki jak najbardziej na tak :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Perfekcyjan tarta jak dla mnie, bo wszystko ulubione.. może gość już na stałe polubi te składniki? Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że w tym zestawieniu na pewno! :) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. A ja byłam przekonana, że tacy ludzie to mit, jak na przykład syreny... ;) Boska ta tarta! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda smakowicie:) inspirujesz pomysłami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tarta to jest genialny wynalazek, a takie jak ta, zwłaszcza :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie, połączenie smaków prosi się o dokładkę.Z ciekawostek ostatnio Jamie Olivier "powiedział" mi że do tuńczyka pasuje cynamon, jak powiedział tak jest:) Polecam kiedyś wypróbować.

    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to ciekawe! Będę musiała kiedyś wypróbować. Dziękuję i również życzę Wesołych Świąt!

      Usuń
    2. witam, czy to ma być kwaśna śmietana 18%?

      Usuń
    3. Tak śmietana ma być kwaśna, jeśli to w czymś pomoże to ja zwykle używam 18% piątnicy do zup (bez problemu znajdziesz ją np. w biedronce) :) Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  12. Przeglądam od samego początku bloga i ciągle wciskam ,, starsze posty" - PIĘKNY blog :)
    bedę zaglądała częściej. Piękne zdjęcia. :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń