wtorek, 15 stycznia 2013

Trufle kokosowo kakaowe

Do dzisiejszego przepisu zainspirowała mnie autorka Karmelowego talerza.
Wprowadziłam kilka zmian i tak powstały moje śnieżne trufle.
Są dosyć słodkie z wyraźnym posmakiem kakao.




Składniki (ok.40 szt.):
100g masła
5 łyżek ciemnego kakao
3/4 szklanki cukru
100g herbatników
+
ok.100g kokosu
ok.40 szt. mini papilotek





W rondelku roztapiamy masło z cukrem i kakao. Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia i czekamy chwilę, aż masa przestygnie. W tym czasie kruszymy (na pył) herbatniki i wsypujemy do kakaowej masy. Mieszamy aż wszystko dobrze się połączy.

Na płaski talerz wysypujemy kokos. Z ciepłej masy formujemy małe kuleczki a następnie obtaczamy je w kokosie i wrzucamy do papilotek.
(Jeżeli podczas robienia trefelków zdarzy się nam, ze masa zbyt wystygnie i wyschnie, podgrzewamy ją na małym ogniu).

11 komentarzy:

  1. urocze! biorę cały zestaw - z gorącym kakaem :))

    OdpowiedzUsuń
  2. urocze, pyszne, słodziutkie kuleczki! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Kakao i kilka trufli - porywam ten zestaw! Muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszności!:)
    kusisz, ze hej! truffelki,a do tego kakao? niebo!:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mogę prosić z dostawą ;)?

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają jak w najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam! wyglądają bardzo smakowicie! :) podobają mi się + świetne zdjęcia! Pozdrawiam Cię serdecznie, Asia

    OdpowiedzUsuń
  8. muszą idealnie smakować do porannej kawy. I uroczo wyglądają te maleństwa.

    OdpowiedzUsuń