piątek, 11 stycznia 2013

Tarta z jabłkami, bezą i cytrynową nutą

Wreszcie przełamałam brak apetytu i postanowiłam wrócić do kuchni i piekarnika.
Ponieważ w lodówce czekały na mnie białka, musiałam je jakoś wykorzystać.
Wyszło naprawdę pysznie. 


Składniki (śr.29cm):
Ciasto
200g mąki pszennej
20g cukru
100g masła
jajko
4 łyżeczki wody
starta skórka z połówki cytryny 
szczypta soli

Wypełnienie
2 duże słodkie jabłka
sok z połówki cytryny
2 białka
połowa szklanki cukru
+
starta skórka z połówki cytryny 




Zagniatamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę do tarty (nadmiar zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki).

Obieramy jabłka i kroimy na księżyce. Równomiernie układamy na cieście. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. W wysokim naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, następnie powoli dodajemy cukier (po łyżeczce) cały czas miksując pianę. Kiedy piana jest gotowa, nakładamy ją na jabłka. 

Ciasto wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 160st C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 i pieczemy jeszcze ok. 1h.

Gotowe ciasto posypujemy startą skórką z cytryny.


18 komentarzy:

  1. Każdy brak apetytu można przełamać taką tartą ;) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brak apetytu? to u blogerki kulinarnej tragedia! Mam nadzieję, że ozdrowiejesz szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pmysł na białka, które sie same panoszą w lodówce!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda:) z chęcią załapałabym się na kawałek:)
    powrotu apetytu życzę;)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie ostatnio też trochę mniej się dzieje ;) Pyszny powrót! Mam nadzieję, że szybko znów złapiesz "rytm" ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuszące! Cieszę się z przełamania wypiekowej apatii i czekam na więcej!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam! mam pytanie:blaszka o jakiej średnicy będzie potrzebna do tary bezowo jabłkowej? chyba 18? I drugie moje pytanie dotyczy przepisu na tartę straciatella: mleko wcześniej gotuję? Fajne przepisy! Pogratulować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam dużej, ceramicznej formy o średnicy 29cm :). Natomiast jeśli chodzi o mleko ja go wcześniej nie gotowałam, ale masa była lekko płynna i w pełni nie stężała (co widać na zdjęciu). Dziękuję serdecznie i pozdrawiam ciepło :)!

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :) zabieram się do wypieków. Mąż już nie może się doczekać - uwielbia bezy ;) Życzę dalszych ciekawych inspiracji słodkościowo - kulinarnych! Pozdrawiam Monika :)

      Usuń
  8. ciasta z bezą mają dla mnie coś magicznego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tarta z bezą - super sprawa :) Czyżby dopadł Cię brak apetytu po świątecznym przejedzeniu? :)
    A pizza jest naprawdę pyszna, warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo możliwe, że brak apetytu to wynik świątecznego przejedzenia ;) Na szczęście wszystko wraca do normy :) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. generalnie za bezą nie przepadam, ale tartę z bezą i cytryną bym zjadła na raz! dobrze, że przełamałaś brak apetytu :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zazdroszczę CI takiej bezy na szarlotce. Moja zawsze wychodzi zupełnie fatalnie, do tego stopnia że zaprzestałam tego typu wypieków. Śmiało mogę stwierdzić że beza to moja pięta Achillesa. Twoją chętnie bym zamówiła, najlepiej kubkiem dobrej kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis, zrobiłam w sobotę i w ndz. była powtórka :) Szybko znika z blachy - jest pyszna! Przy powtórce zmodyfikowałam troszkę przepis i jabłka posypałam cynamonem, pychota!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anna dobry pomysł z tym cynamonem! Cieszę się, że tarta smakowała :)

      Usuń