środa, 23 stycznia 2013

Sernik na ciasteczkowym spodzie

O serniku myślałam już dawno. Wreszcie trafiłam na ten, który zmotywował mnie do działania i postanowiłam wypróbować część przepisu. Przepis ten znalazłam na blogu Czekoladą utkane, moja wersja jednak dalece odbiega od oryginału, ponieważ w pośpiechu pozapominałam o kilku składnikach, kilka zmieniłam no i przede wszystkim nie miałam za wiele czasu na pieczenie :).



Składniki (śr. 24cm):
Spód
125g herbatników
40g cukru 
75g masła

Masa serowa
1 kg sera twarogowego trzy razy zmielonego (ja przyznaję się, użyłam kubełkowego)
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
15g cukru waniliowego
4 jajka





Herbatniki kruszymy na pył, łączymy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do herbatników. Całość mieszamy widelcem, a następnie wykładamy na okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ugniatamy.

Kiedy spód jest przygotowany, zabieramy się za masę serową. Do garnka nakładamy ser i miksujemy na niskich obrotach z mąką, powoli dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, cały czas miksując. Na koniec wbijamy pojedynczo jajka i przez chwilę po dodaniu każdego z nich miksujemy masę.

Układamy kratki w piekarniku tak by na dolnej zmieściła się duża prostokątna blacha z wrząca wodą, a nad nią na górnej kratce blaszka z ciastem.

Nagrzewamy piekarnik do 180st C, wkładamy obie blachy i pieczemy ok.45 minut.
Wyjmujemy ciasto i pozostawiamy by całkowicie przestygło. Ciasto po wyjęciu z pieca może się wydawać płynne, jednak gdy ostygnie będzie miało odpowiednią konsystencję.

21 komentarzy:

  1. Wygląda pięknie. Te ciasteczkowe spody bardzo ułatwiły prace. Ostatnio jadłam doskonały z sucharów!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny, naprawdę :) Pieczony nigdy nie wyszedł mi tak idealnie bialutki.

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest właśnie sernik idealny; taki jasny i puszysty :) Bez zbędnych dodatków - słodki spód i twaróg. Zresztą - brak słów, nic tylko jeść i jeść ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spód robię tak samo gdy nie mam ochoty bawić się w pieczenie ;) Pięknie Ci się udał.

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  5. boski!
    mój serniczek ukochany:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Głodomorku, śliczny ten Twój serniczek i pięknie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernika nie jadłam już strasznie długo i cierpię z tego powodu ale mamy obawy przed jego upieczeniem (nie wiem dlaczego!). Ten jednak wygląda tak pięknie i smacznie, że chyba niedługo będę musiała spróbować. Chyba, że wyślesz mi kawałek! haha :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. chyba chodzi o cukier wanilinowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli nie posiadasz cukru waniliowego domowej roboty ( Np. tu znajdziesz przepis http://pozytywnakuchnia.pl/cukier-waniliowy/ ) , możesz użyć wanilinowego :) Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  9. Piękny! U nas w tym stylu sernik bije wszelkie rekordy szybkosci w znikaniu :D Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ser kubełkowy jest najlepszy do sernika :)
    U mnie zresztą dziś jest również sernik,bo to moje ulubione ciasto.

    Serdeczności,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się fantastycznie! :) Bardzo podoba mi się jego przyspieszona wersja :) I miło mi niezmiernie, że zmotywowałam ;)

    Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny Ci wyszedł! A co do sernika...to go uwielbiam! Ale robię tylko w święta. Z rozsądku. Inaczej bym się nie pomieściła w ubrania ;) Pozdrawiam, Asia

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki ładny, równiutki, kolor idealny. Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie :) ładny kolorek i fajnie, że taki równiutki ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bajecznie, taki bialutki!

    OdpowiedzUsuń
  16. Robilam kilka razy ten serniczek i wyszedl super. Ale najlepsza wersja jest w keksowce z calej porcji spodu i polowa porcji sera. Nigdy nie lubilam robic sernika, bo zjedzenie calej blachy juz mnie nudzilo. A ten przepis jest latwiutki i smaczny. Tez oczywiscie zrobilam z kubelkowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przemiło dostawać takie komentarze!! Cieszę się, że sernik wyszedł super :) pozdrawiam!! :)

      Usuń