czwartek, 3 stycznia 2013

Focaccia z cebulką i suszonymi śliwkami

Kiedy zrobiłam ją pierwszy raz od razu się w niej rozkochałam, wreszcie wzięło mnie na eksperymenty.
W tym wydaniu wyszła równie smaczna jak ta pierwsza


Składnik (dwie podłużne focaccie)i:
250g mąki pszennej 
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
100ml oliwy z oliwek
100ml ciepłej wody
+
mała cebulka
ok.6 suszonych śliwek
odrobina masła




W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z solą. Do suchych składników wlewamy  roztwór drożdży. Następnie dodajemy oliwę i ugniatamy.

Ciasto zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok.30 minut by wyrosło.
Następnie formujemy dwa podłużne chlebki i znowu pozostawmy do wyrośnięcia na ok.15 minut.

W tym czasie kroimy w kosteczkę cebulkę i podsmażamy na maśle. Kroimy śliwki na drobne cząsteczki.
Dodatki równomiernie układamy na wyrośniętym cieście.

Pieczemy ok.15 minut w 220st C.

15 komentarzy:

  1. Focaccia z suszonymi śliwkami musi smakować ciekawie. Fajnie Ci wyszła:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam Cię ;) Ja się nigdy na nią nie porwalam

    OdpowiedzUsuń
  3. ślicznie ci wyszła:) ale pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój typ już znasz ;) Myślałam wczoraj na fb, że to czarne oliwki ;) Ze śliwkami spróbowałabym, ale takiego małego paseczka, bo nie są to moje ulubione owoce ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Faktycznie, wyglądają zupełnie jak oliwki. Ja za suszonymi śliwkami też nie przepadam, ale w tej formie, czy w boczku to po prostu kocham!

      Usuń
  5. Fajne te Twoje focaccie, ta ze śliwkami wyjątkowo trafia w mój gust. I stosunkowo szybkie jak na wyroby drożdżowe. Ściskam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie zawsze wszystko dwa razy szybciej musi wyrastać, bo jestem strasznie niecierpliwa ;) Pozdrawiam Dominiko :)

      Usuń
  6. Polecam posypać ją jeszcze rukolą :) Pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  7. może spróbuję zrobić podobną, tylko, że z masełkiem czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. tez myślałam, że to oliwki w pierwszej chwili, a tu śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam kiedyś foccacię z cebulką, była całkiem smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zaintrygował mnie dodatek suszonych śliwek - musiały nadawać bardzo ciekawego smaku temu wypiekowi :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pieczywo w każdej postaci, połączenie cebulki i śliwek bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń