piątek, 25 stycznia 2013

Ciasteczka czekoladowe

Przeszukując moją listę przepisów 'do zrobienia' trafiłam na przepis Kasi z Bake&Taste. Dopasowałam go do tego co akurat miałam pod ręką i tak powstały moje czekoladowe ciasteczka.


Składniki (ok.25 szt.):
170g mąki pszennej
30g kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150g masła
150g cukru
szczypta soli
50g gorzkiej czekolady
50g mlecznej czekolady

Taśma - 11,90zł  i naklejki 'Hand made' 20szt. - 3,50zł / Scandiloft ♥



W misce mieszamy mąkę z sodą, szczyptą soli i kakao, w innej ucieramy cukier z masłem.
Do masy maślanej dodajemy suche składniki i drobno posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki zagniatamy.

Ciasto dzielimy na dwie części z każdej robimy cienki wałek o średnicy ok.3-4cm owijamy w papier do pieczenia lub folię i wkładamy do lodówki na ok.1-2h. Po schłodzeniu ciasta, wałek kroimy na plasterki grubości ok. 1,5cm.

Ciasteczka układamy w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165st C przez ok.15 minut. Ciasteczka zdejmujemy z blaszki dopiero gdy przestygną.

24 komentarze:

  1. Wspaniały podarunek! Pracuś z Ciebie Głodomorku!!!
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają uroczo, zwłaszcza tak zapakowane :) Ktoś musi ucieszyć się z podarku...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie zapakowane, na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie, że skorzystałaś z przepisu :) hehe rozumiem, że jedna taka paczuszka to dla mnie :p

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow... robię dzisiaj! A opakowanie - bomba!

    OdpowiedzUsuń
  6. ŚLicznie wyglądają;) same oczy jedzą

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zobowiązałam się do uzupełnienia "ciasteczkowej puszki" u babci :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja poprosze o ta paczuszke handmedowych biscuitsow! :D
    Pyyycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ciastka czekoladowe ;d

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne i świetnie zapakowane, zaraz podaje adres i czekam na przesyłkę ;)
    pozdr:)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo mi się podobają te pakuneczki:D super!

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie bym je wytestowała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha, takie ciemnoczekoladowe, ucieszyłby mnie taki prezencik :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciastka tragiczne. Rozpłynęły się, zamiast wyrosnąć i upiec. Czy w przepisie nie brakuje składników, np. jajek?
    Kpina!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj drogi Anonimie!
      Nie są to ciasteczka, które wyrastają i w przepisie nie brakuje jajek. Specjalnie zaznaczyłam by ciastka układać w sporych odstępach (bo pod wpływem ciepła składniki topią się i ciastka zwiększają średnice).

      Bardzo mi przykro, że Tobie się nie udały! Myślę jednak, że gdybyś ułożył/a je odpowiednio daleko od siebie wszystko byłoby okej. Sama zaliczyłam już taką wpadkę przy innych ciastkach ( http://aleglodomorek.blogspot.com/2012/08/kwadratowe-ciastka-z-m.html ) - tak to już jest z ciastkami ze sporą ilością masła, cukru (i czekolady).

      Proszę się nie zniechęcać do pieczenia :) Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
    2. Wróciłam ze smutkiem ogromnym, że moje nie wyglądają ani nie smakują tak jak na zdjęciach - potwornie się rozpłynęły, upadły. Nie to, żeby zwiększyć objętość, tylko całość najzupełniej się rozjechała zostawiając warstewkę milimetrową może. Martwiłam się delikatnie smakiem surowego ciasta, tak bardzo sodę czuć, ale może pieczenie to zmieni, myślę. Pieczenie nie zmieniło. Są przeokropne, ciacha zmarnowane, no więc wróciłam patrzyć, co też zrobiłam źle. I ostrzegam wszystkich niedoświadczonych amatorów ciastek własnego wypieku - sprawdźcie co przepisujecie dwukrotnie i nigdy, przenigdy nie dodawajcie 30g sody zamiast 30g kakao :>

      Usuń
    3. Niezmiernie mi przykro, że zdarzyła Ci się taka pomyłka :( no, ale zdarzają się i mnie! Mam nadzieję, że się nie zniechęciłaś.
      Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
    4. Biorąc pod uwagę, że to tylko mój umysł rozwichrzony, to chyba stanę z nimi jeszcze raz do boju :) Pozdrawiam również!

      Usuń
  16. czy brak papieru do piecenia, dużo zmienia ? Ogólnie miałam też problem w zaokrąglaniu ciasteczek :(

    OdpowiedzUsuń
  17. Brak papieru nie powinien być dużą przeszkodą, jednak wtedy warto posmarować blaszkę margaryną po to by nie było problemu ze zdejmowaniem ciasteczek. Jeżeli chodzi o zaokrąglanie, ważne jest by zadbać o ładny kształt wałka ciasta, a następnie dobrze go schłodzić. Wtedy przy krojeniu na plasterki, nie powinno być większych kłopotów z uzyskaniem ładnych kółeczek. Mam nadzieję, że pomogłam :) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń