czwartek, 29 listopada 2012

Ciasto z żurawiną i migdałami

Żurawina chodziła za mną od pewnego czasu, wreszcie zdecydowałam się ją kupić.
Inspirowałam się przepisem z bloga małygłód.


Składniki (śr.18cm)
100g mąki pszennej
100g cukru
4 łyżki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
jajko

80g żurawiny mrożonej lub świeżej
50g migdałów









Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, wlewamy mleko i wbijamy jajko. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, aż uzyskamy jednolitą masę. Do masy wrzucamy 25g migdałów.

Ciasto nakładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i z wierzchu sypiemy resztę migdałów i żurawinę.

Rozgrzewamy piekarnik do 200st C i pieczemy ok. 40-45 minut.

Gorące ciasto wyjmujemy z pieca i posypujemy łyżeczką cukru.


24 komentarze:

  1. mniaaaaaam.. z chęcią bym całe zabrała dla siebie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę je zrobić. Malutkie - w sam raz na jeden, dwa dni. Bez tłuszczu i wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie zrób, na pewno szybko zniknie :)!

      Usuń
  3. Kawałek ciasta, i mleczko do tego... Mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Głodomorku,

    Twoje ciasto jest piękne i jakie świąteczne.
    Żurawina kojarzy mi się właśnie bardzo ze Świętami, a całe ciasto prezentuje się cudnie!

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak a w połączeniu z migdałami zdaje się jeszcze bardziej Świąteczna :)!

      Usuń
  5. fantastyczne połączenie:) pychota

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja niestety z żurawiną się nie lubię. Wygląda bardzo zachęcająco, ale jednak wolałabym dodać coś innego ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. zdjęcia jak zwykle zachwycające :) ciasto - bajeczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam żurawinę :) a ciasto wygląda bardzo apetycznie! kusisz! :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis, wymyśliłam taki w tym tygodniu... i chciałam upiec;) Serio myślałam że sama na to wpadłam ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekam na Twoją wersję :) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Śliczne ciasto,śliczne!
    Cudowne smaki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Żurawina i migdały... Idealne połączenie :) Muszę koniecznie poszukać świeżej żurawiny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakbyś świeżej nie znalazła, to w biedronce kupowałam mrożoną.

      Usuń
    2. A suszona też się nada?

      Usuń
    3. Myślę, że się nada, choć na pewno ciasto będzie smakowało troszkę inaczej :) Pozdrawiam!

      Usuń
    4. tak właśnie też sądzę, że suszone nie wydadzą z siebie tej wilogoci do ciasta co mrożone czy nawet świeże, co jest chyba ważne w tym cieście

      Usuń
  12. Za mną też chodzi żurawina :)
    Świetne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja się w tym roku zaznajomiłam ze świeżą żurawiną i żałuję, że tak późno - boska jest!
    A Twoje ciacho cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo, bardzo pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Smakowite! <3
    fajne przepisy, dodaję do obserwowanych! :)

    OdpowiedzUsuń