czwartek, 25 października 2012

Płaskie chlebki z oregano

Moja lista przepisów do zrobienia coraz bardziej się wydłuża. Dlatego postanowiłam ją delikatnie ukrócić. Na pierwszy ogień poszły chlebki z przepisu Edith. Przepis oczywiście lekko urozmaiciłam.


Składniki (6 sztuk)
150g mąki pszennej
50g mąki żytniej
7g suchych drożdży
5 łyżek oliwy z oliwek
12 łyżek ciepłej wody
0,5 łyżeczki soli

oregano 
ostra papryka


Moje ukochane oregano i odrobina mocniejszego akcentu!



Drożdże wsypujemy do miski i zalewamy ciepłą wodą, Następnie wsiewamy mąkę oraz sól i mieszamy.  Dodajemy oliwy i zaczynamy ugniatać ciasto.  Kiedy ciasto jest jednolite dodajemy 2 łyżki oregano i ugniatamy tak, by rozprowadziło się po całym cieście.

Ciasto przykrywamy szmatką i odstawiamy na 30 min by lekko wyrosło.

Po 30 minutach z ciasta formujemy 6 średnich placuszków i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy papryką i oregano, Przyprawy lekko wklepujemy w ciastowe placuszki.

Nagrzewamy piekarnik do 210st C.

Chlebki pieczemy ok.15 minut, aż lekko się zarumienią.

Chlebki to naprawdę rewelacyjna przekąska! Myślę, że wykorzystam je podczas jakiejś okazji by zaserwować je gościom. Przyprawy można zmieniać wedle uznania, robić mniejsze placki, albo większe. Pomyślałam też, że ciasto nadawało by się jako spód pizzy.

Przepis zdecydowanie polecam!

26 komentarzy:

  1. Oregano to jedno z moich ulubionych ziół, do pizzy jest najlepsze :) Chlebki z nim muszą smakować fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. No no! Chlebki prężą się i wołają "zjedz mnie! zjedz mnie!" Myślę, że mnie również przypadłyby do gustu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszam do wypróbowania :)!

      Usuń
  3. Wyglądają apetycznie, nie pogardziłabym teraz jednym w wersji "pizzowej" :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają baaardzo apetycznie!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja lubię takie domowe pieczywko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawać mi tu na śniadanie! Super.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie domowe pieczywka do przegryzania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie ma to jak domowe pieczywo. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. super przepis, na pewno pasowałyby jako dodatek do zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie Ci wyszły!
    Następnym razem zrobię je właśnie z papryką :)

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno mnie tutaj nie było. Mam trochę zaległości tutaj u Ciebie do nadrobienia, z tego, co widzę :) Chlebki z oregano muszą smakować świetnie. Tak przynajmniej wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo pysznie wyglądają, uwielbiam takie chlebki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. socjologię i filologię germańską :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam drożdże, a pogoda jutro mało wyjściowa. Czyli mam plan na piątek w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ja już się gubię w swoich zakładkach w ulubionych... wczoraz przepisałam do zeszytu aż... 4 przepisy! :P
    chlebka porywam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sobie założyłam plik tekstowy, wklejam linki i podpisuje co to takiego. Jak nie mam pomysłu co by ugotować, czy upiec to plik otwieram i zaraz mam pomysł :)

      Usuń
  16. idealne na małą przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tą listę ciężko jest skrócić, bo nawet jak się coś z niej odhaczy to i tak dodatkowo przybędzie ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Święte słowa, w dzień pieczenia chlebków dopisałam do listy dwie kolejne rzeczy ;)

      Usuń
  18. Świetny przepis! Z pewnością z niego skorzystam ;-)) A jaka proporcja byłaby gdybym użyła drożdży świeżych? :>



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. pieczemy z termoobiegiem? czy "gora-dół" ?:)

    OdpowiedzUsuń