sobota, 27 października 2012

Kladdkaka

Tego nie mogłam ominąć. Najpierw przepis mnie pokusił u duzosole, potem u spring plate. Proporcje odrobinkę zmieniłam, by za nadto się nie zasłodzić oraz z powodu braku wystarczającej ilości niektórych produktów :)

Ponieważ Kladdaka to szwedzki specjał, tym bardziej nie mogłam go nie zrobić!
Przed spacerem w chłodny dzień ciasto było rewelacyjne, ale po - smakowało jeszcze lepiej :)


Składniki (śr.18cm)
120g mąki pszennej
4 łyżki ciemnego kakao
150g cukru
80g masła
2 jajka

 Przed spacerem, czapka w gotowości!

Wilgotny środek, przypomina brownie.


Po spacerze, w towarzystwie złota i brązu. 


Jajka miksujemy z cukrem, w tym czasie roztapiamy masło. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Na koniec wlewamy przestudzone masło i dalej miksujemy.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160st C przez 30 minut.

Proste? Proste!
A pyszne! 

A Wy macie swoje jesienne bukiety?

21 komentarzy:

  1. pyszne ciasto! mocno kakaowe, najlepsze! :)
    ja po swój jesienny bukiet wybiorę się chyba jutro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja słyszałam, ze jutro to ma być śnieżyca ;) Swój uzbierałam kilka dni temu, ale już jest suchutki...

      Usuń
  2. Pięknie Ci wyszlo :)
    Pozdrawiam cieplo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również pozdrawiam i dziękuję za inspirację :)

      Usuń
  3. Niebywale proste i szybkie ciacho. Wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hahaha, naprawdę? :) To podchodzi pod telepatię :) A Twoje ciasto zachwyca mnie prostotą! Z 5 składników powstało ciasto, które porwało moje serce :) Uwielbiam proste i szybkie przepisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę! :) Także uwielbiam takie proste przepisy! A ciasto koniecznie wypróbuj, wyszło pyszne.

      Usuń
  5. Pięknie wygląda z listeczkami... No i taaakie proste. Super.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciacho świetnie wygląda :) Ja dzisiaj zamierzam roztopić dwie tabliczki czekolady do ciasta, już nie mogę się doczekać efektu!

    OdpowiedzUsuń
  7. tez sie przymierzam do kladdkaki, wyglada bombowo :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być pyszne! Nigdy jej nie jadłam więc zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. bo czekoladowego ciasta nie sposób ominąć :):)

    OdpowiedzUsuń
  10. niewiele składników,a jaki efekt!:D

    OdpowiedzUsuń
  11. i ja byłam zachwycona tym ciastem na wspomnianych przez Ciebie blogach. przepis już zapisany, a Twoja wersja jeszcze bardziej mnie do niego przekonuje

    OdpowiedzUsuń
  12. lubię takie proste przepisy, a bukiet jesienny... u mnie już śnieg :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. jak kakaowo :) lubię takie ciasta... proste a pyszne

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale Ci wyrosła:) Ja po zrobieniu żałowałam trochę, ze nie zmniejszyłam ilości cukru, było bardzo słodkooo:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czekolada.. na moją tortownicę będę musiała przygotować podwójną porcję ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń