niedziela, 21 października 2012

Ciasto dyniowo cytrynowe z nutką imbiru

Dyni zamroziłam dosyć sporo, już raz próbowałam ją wykorzystać w wypiekach, jednak skończyło się to klapą. Postanowiłam więc wzorować się na przepisie z kwestii smaku.

Przy okazji wypróbowałam, też swoją nową, małą formę (18 cm średnicy), która niebawem będzie miała do wykonania dwa ważne zadania.


Składniki (śr.18cm):
150g mrożonej dyni
100g masła
0,5 szklanki cukru
0,75 szkalnki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina startego imbiru
pół cytryny








Pierwsze co, wrzucamy dynię do rondelka z łyżką masła i gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie. Do dyni dodajemy cukru, oraz odrobinę startego imbiru.
Całość gotujemy tak długo, aż uzyska konsystencję dżemu, następnie odkładamy do wystygnięcia.

W międzyczasie roztapiamy masło w innym rondelku i również czekamy aż ochłodnie.

Kiedy dżem ochłodnie, blendujemy go na masę. Następnie przekładamy do miski i zalewamy chłodnym masłem. Wszystko razem mieszamy. Do całości wbijamy żółtka, natomiast białka ubijamy w wysokim naczyniu na sztywną pianę.

Do masy cukrowo dyniowej, wsiewamy mąkę i proszek do pieczenia (na 3 razy, za każdym razem wszystko mieszamy). Do ciasta ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy sok. Na koniec delikatnie przekładamy białka i mieszamy.

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia i z wysmarowanymi masłem bokami, przekładamy ciasto.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st C przez ok. 45 minut.

Ciasto idealnie smakuje z serkiem homogenizowanym waniliowym :)


24 komentarze:

  1. Głodomorku, uwielbiam Twoje wypieki! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie umię sie przekonać do dyni ale może jednak spróbuje bo z przepisu wnioskuje że smakowite :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj! Ciasto na prawdę wyszło rewelacyjne! A do dyni z czasem się przekonasz :)

      Usuń
  3. Och, aż sobie zapiszę ten przepis :) Nie jest zbyt skomplikowany, a efekt mnie powala!

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie moj klimat choc na razie ban na slodyczne....

    OdpowiedzUsuń
  5. niesamowicie apetyczne! dynia i imbir z orzeźwiającą cytrynką... działa na zmysły :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę, po prostu muszę się w końcu zabrać za zrobienie ciasta z dynią! Jeszcze nigdy takiego nie jadłam, a to Twoje tak smakowicie wygląda...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem ciekawa jak smakuje ;) Niestety, moje doświadczenia z dynią nie są najlepsze - zostało mi zaserwowane bardzo mdłe i niezjadliwe ciasto i boję się po dynię sięgnąć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu w takim razie musisz skosztować jeszcze raz ciasta z dynią, u mnie dodatek imbiru i cytryny nie pozwoliły dyni by była mdła ;)

      Usuń
  8. ach te Twoje zdjęcia! rozpalają zmysły i kubki smakowe ;) prześliczne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjne zdjecia, uwielbiam Twoje zdjęcia, ciasto to prawdziwy wyraz sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo interesujący pomysł!
    zapewne rewelacja :]

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pyszna dyniowa propozycja!

    I jakie śliczne i kuszące zdjęcia...;)

    OdpowiedzUsuń
  12. smacznie wygląda, i fajna forma do pieczenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. fantastyczny przepis! zapraszam też do mojego konkursu: http://nietylkopasta.pl/konkurs-kulinarny-ze-spizarni-na-stol-2/

    OdpowiedzUsuń
  14. świetna ta dekoracja, fantastyczna szklanka no i ciasto zapewne obłędne! :) bardzo fajny blog, będę odwiedzać!

    OdpowiedzUsuń
  15. Zakochałam się w dyni..... więc chętnie skorzystam z przepisu:)!

    OdpowiedzUsuń
  16. u mnie chlebek dyniowy też okazał się klapą, ale to Twoje ciasto wyszło cudowne ! śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ja dynię trzymam na półce, bo brak lodówki w domu. Takie ciasto to musi być coś. Zrobiłam jak dotąd donaty dyniowe i były pyszne :) Twój przepis kusi.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja póki co upiekłam chlebek dyniowy, który tak wszystkim zasmakował, że robiłam go dwa razy w jednym tygodniu!
    PS. Miło, że pamiętałam o filmie, bardzo się cieszę, że się podobał :)

    OdpowiedzUsuń