niedziela, 2 września 2012

Muffiny z mąką żytnią i kakao

Dziś druga wersja żytnich muffinków. Baza jest w zasadzie identyczna.



Składniki (6szt.):
1 szklanka mąki żytniej
1/2 szklanki mleka + 2 łyżki
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao



Wszystkie składniki łączymy w misce i mieszamy aż uzyskamy gładką masę. 

Natłuszczamy olejem formę do muffin i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180st C przez ok.20-25 minut.

27 komentarzy:

  1. kakaowe muffiny - idealne ze szklanką gorącego mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja lubię ten specyficzny posmak mąki żytniej. Fajne te Twoje babeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, następnym razem zrobię z kakao. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam piec muffinki, są strasznie pyszne i dzięki nim zawsze pojawia się usmiech u mojego T. ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Jej, ale masz 'przerób' ostatnio ;) A ja się lenię w ostatnim czasie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie muffinki z kakao są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak pięknie wyrośnięte czeko pyszności! Przepadam za Twoimi wypiekami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam z borówkami. Pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Widzę, że żytnie wypieki zadomowiły się u Ciebie ;) Wyglądają nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Póki co to drugi taki wypiek, ale dzięki nim na pewno częściej będę sięgać po mąkę żytnią.

      Usuń
  10. U mnie też dzisiaj kakaowo/czekoladowo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. te batoniki, sama jakieś robiłaś?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, nie widziałam takich jeszcze w sklepie :) będę musiała się za nimi rozglądnąć, bo wyglądają na dobre i skoro Ci smakowały to na pewno takie są :)

      Usuń
    2. aa, to dlatego nigdy nie rzuciły mi się w oczy w naszych sklepach! rozglądnę się, ale wątpię żeby były :( do nas wszystko dochodzi z ogromnym opóźnieniem, jeśli chodzi o takie smakołyki.

      Usuń
  12. Też uwielbiam kakaowe muffinki, ale z mąką żytnia jeszcze nie robiłam, zapewne też smaczne ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem pełna podziwu! Mnie z żytniej mąki tylko zakalce wychodzą:) Super wyglądają Twoje muffiny!

    OdpowiedzUsuń
  14. Podobają mi się bardzo, szczególnie na ostatnim zdjęciu :) Z mąki żytniej piekę tylko chleby, muszę kiedyś zabawić się w słodki żytni wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziś nabyłam żytnią mąkę, to może się skuszę na takie muffiny. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Muffinki pieczone na mące żytniej są jednymi z moich ulubionych, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale ślicznie wyglądają, bardzo takie lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wyglądają pysznie, jutro zamierzam je zrobić :) tylko chciałam dopytać , w składnikach jest podane 1/2 szklanki mleka i dwie łyżki również mleka , czy wody, czy czegoś innego? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również mleka! ;))! Udanych wypieków :) Pozdrawiam!

      Usuń
  20. Pychota..za drugim razem dodalm cukier brazowy cynamon i pokrojone jablka w kostkę tez dobree

    OdpowiedzUsuń