czwartek, 13 września 2012

Mała czerwono zielona tarta

Ponownie szybka propozycja z wykorzystaniem ciasta francuskiego, tym razem w wersji wytrawnej.
Idealna zamiast pizzy w gorącym okresie sesji poprawkowej :)


Składniki (8 małych tart)
arkusz ciasta francuskiego
2 plasterki szynki serrano
10 pomidorków truskawkowych
kulka mozzarelli
keczup
odrobina pietruszki
sól
pieprz





Arkusz ciasta dzielimy na 8 kwadratów. Zawijamy dolne i górne krawędzie każdego z nich, a następnie boczne.
 Środek smarujemy keczupem.

Pomidorki i mozzarelle kroimy na plasterki. Na keczup kładziemy po ok.6 plasterków pomidorków, a na nie po jednym plasterku sera. Szynkę kroimy na podłużne paski (każdy plasterek na cztery).
Paseczki układamy na wierzch naszych tart niczym wstążeczki. 

Całość pieprzymy świeżo mielonym pieprzem i solimy. Na samą górę kładziemy natkę pietruszki.

Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok.15-20 min. w 180st C.

Jeśli mamy problem z przekładaniem na talerz pomóżmy sobie dwoma nożami. 


Propozycja błyskawicznego obiadu w akcji:



14 komentarzy:

  1. no, no ;) ta wytrawna wersja chyba nawet bardziej mi się podoba niż słodka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No, świetnie się prezentują. :) Nie jadłam nigdy tak ciasta francuskiego, ale bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Głodomorku,

    doskonały przepis nie tylko na okres poprawkowy. Jest szybki, smaczny i prosty, czyli taki, jaki powinien być dobry przepis na co dzień ;)

    Pozdrawiam serdecznie,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis :) Rzadko używam inaczej ciasta francuskiego niż na słodka lub ze szpinakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha, uwielbiam tarty francuskie z pomidorami

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj małżon i jego mini piekarnik będą w siódmym niebie :) skończą się zapiekanki zaczną się Francuzy z Hiszpanami na wierzchu, jak go znam to jeszcze grecką oliwkę na wierzch przyczepi. Pokażę mu Twój przepis i czuję, że już dziś tosty odejdą w niepamięć :P pozdrawiam ciepło kami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że małżonowi się spodoba! A muszę przyznać, że i mnie oliwka kusiła, ale w końcu sobie odpuściłam :)

      Usuń
  7. Faktycznie, dobra alternatywa dla pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł!! A wygląda po prostu bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmm yummy! wyglądają obłędnie, ja chcę taką!

    OdpowiedzUsuń
  10. Szybko i smacznie. To lubię. Jak dotrwam do sesji - to na pewno skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. to wygląda bardzo bardzo smakowicie =) pychotka

    OdpowiedzUsuń
  12. Też ostatnio odkryłem cudowne właściwości ciasta francuskiego, z którego w kilka minut można wyczarować pyszną tartę :)

    OdpowiedzUsuń