poniedziałek, 17 września 2012

Czekoladowe mini cupcake'i

Miały być w niedzielę, ale trochę się inaczej poskładało.

Ciasto i krem  nakładałam wczoraj opisanym przyrządem. Musze przyznać, że to moje drugie podejście (pierwsze było nieudane, z tego jestem zadowolona)  do tego wynalazku. 
I muszę nadmienić kilka wad, a w zasadzie uwag.

- nie ma sensu używać go przy małych ilościach, bo i tak nie damy rady dobrze wycisnąć kremu,
- pod koniec użycia, warto otworzyć i wyjąć łyżeczką wszystko to co zostało w środku, a uwierzcie zostaje tego dużo!
- masa, która będziemy wyciskali musi być dosyć płynna (z gęstą z która jednorazowy rękaw poradzi sobie idealnie tu trzeba się siłować),
- idealnie nadaje się do szybkiego napełniania masą mini foremek (do tej pory robiłam to łyżeczką, zajmowało to ok. 30 min przy ok.60 sztukach).


Składniki (6 dużych cupcake'ów /ok.60 mini cupcake'ów)
55g masła
115g cukru
jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
25g kakao (ja dałam przez nieuwagę 50g)
115g mąki pszennej
60ml mleka (przez kakaowy błąd, użyłam ok.200ml) 

Krem maślany 
80g cukru pudru
łyżka mleka
50g masła
łyżka kakao ( jeśli krem ma być ciemniejszy to dodajmy jeszcze dwie)
+ cukrowa posypka do dekoracji

Najlepszy prezent jaki ostatnio dostałam :) Aluminiowe foremki na czekoladki 40szt. - duńskie Netto
(do cupcake'ów nadały się idealnie!)










Zacznijmy od tego, ze wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową (jajko, masło, mleko)

W misce ucieramy masło z cukrem, aż uzyskamy gładką masę. Następnie dodajemy jajko i ucieramy dalej. Po dodaniu jajka, masa jest dosyć rzadka, wtedy powinniśmy dodać proszek do pieczenia. W następnej kolejności dodajemy kakao i mąkę (koniecznie przesiane!). Kiedy wymieszamy wszystkie składniki dolewamy mleka i mieszamy, aż uzyskamy gładką masę.

Masę przekładamy do papilotek i pieczemy w temp. 130st. C przez ok.20 minut (mini) 30 minut (duże).

Krem maślany przygotowujemy miksując masło z cukrem pudrem, mlekiem i kakao.

Kiedy cupcake'i się upieką, muszą dobrze ostygnąć przed nałożeniem kremu.
Krem nakładamy do rękawa cukierniczego, lub innego 'przyrządu' i dekorujemy.





Propozycja deseru w akcji:


12 komentarzy:

  1. Cudowne! Tak ilość uroczych babeczek!!! Super! I fajnie, że piszesz o "uwagach", dobrze wiedzieć! a foremki urocze!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne babeczki w cudnych foremeczkach!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Słodkie nie tylko ze smaku, ale i wyglądu <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie śliczne <3 Zjadłabym ich całą masę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. brak mi słów, mała śliczność :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bajecznie i przepysznie !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam!

    Nominowałam Twój blog w The Versatile Blogger Avard.

    Jeśli interesuje Cię ta zabawa, zapraszam na mojego bloga po szczegóły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu za to wyróżnienie! Jest mi niezmiernie miło :):)

      Usuń