sobota, 4 sierpnia 2012

Pomidory z fetą i szpinakiem

Muszę przyznać, ze od pewnego czasu jest to jedno z dań które pokochałam. Szybkie, smaczne no i chyba w miarę zdrowe.



Składniki (1 porcja/ok.2 pomidory):
2 duże pomidory
3 krążki mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
odrobina masła czosnkowego 
(jeśli go nie mamy dajemy 2 ząbki czosnku zamiast 1)
pół opakowania sera feta




Myjemy pomidory, następnie delikatnie odcinamy ich górę. Wycinamy środek warzywa, ja używam do tego łyżeczki do melona. Wycięty środek zostawiamy, może się przydać do sosu pomidorowego lub zupy.

Gdy pomidory są już przygotowane do faszerowania, możemy zacząć przygotowywać nadzienie. Do rondelka wrzucamy szpinak i masełko. Do szpinaku wyciskamy czosnek i czekamy, aż bryłki mrożonego szpinaku się roztopią. Kiedy szpinak zrobi się ciepły dodajemy ser feta i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Pomidory wsadzamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do ich środka gotowy szpinak.

Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 180st C.



Propozycja ciepłej kolacji w akcji:



17 komentarzy:

  1. i prócz tych wszystkich zalet, jakie ma, jest bardzo letnim daniem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznosci! Uwielbiam wszelkiej masci faszerowane warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba!
    Pomidory faszerowane zawsze wyglądają tak sympatycznie, wręcz filuternie :)
    Cudne zdjęcia Głodomorku!

    Miłej soboty,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Tak jak nie jestem fanką nadziewanych pomidorów, tak te zjadłabym bez wahania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szpinak dobra rzecz! Jak sobie pomyślę ile lat dobrego jedzenia przeszło mi koło nosa, bo szpinak lubię dopiero od niedawna.....Shame on me!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja bym tylko zamieniła mrożony szpinak na świeży, póki jest :) super pomysł na pomidorki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nadziewanych warzyw dawno już nie jadłam... a takie pomidory to zdecydowanie kusząca propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zaciekawiły mnie te krążki szpinaku, to jakiejś konkretnej firmy? Bo nie spotkałem się jeszcze ze szpinakiem w krążkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodziło mi o to, że szpinak mrożony zwykle jest porcjowany w takie małe krążki. Choć spotkałam się też z takim nie porcjowanym :) W zasadzie w tej chwili chyba większość mrożonego jest w krążkach czy w serduszkach - aby ułatwić wydzielenie jakiejś ilości. Pamiętam, że gdy kupiłam cały w jednej bryle, za nic nie mogłam ułamać kawałka :):) Ja swój kupiłam w biedronce ;)

      Usuń
  9. Nie potrafię się przekonać do szpinaku, ale na pewno da się go zastąpić czymś innym ;) Pomidory i ser feta - ideał!

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają wspaniale:) spróbowałabym z chęcią:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Często robię takie faszerowane pomidory. Można je także wypełnić surowym jajkiem i otrzymujemy przepyszne jajka "smażone" w pomidorku.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale to musi być pyszne ! Uwielbiam takie zdrowe przekąski :)) Co do szpinaku to uwielbiam chwilę podsmażyć liście z dużą ilością czosnku i odrobiną masła..takie proste ,a takie dobre !

    OdpowiedzUsuń
  13. Pieknie te pomidorki wygladają i wspaniały, pyszny przepis na wspaniałą przystawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowny farsz, pyszne pomidorki, idealne danie na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Urocze danie, można zaserwować na domówce- goście będą zachwyceni

    OdpowiedzUsuń